Ministarstvo zdrvlja: Proritet briga o zdravlju djece

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin erks kazao da se UNICEF-ove aktivnosti, kada je zdravstveni sistem u pitanju, fokusiraju na prvih hiljadu dana od rođenja djeteta, jer istraživanja pokazuju da je to najvažniji period u njihovom razvoju
0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Bendžamin Perks, Foto: Mzd.gov.me
Kenan Hrapović, Bendžamin Perks, Foto: Mzd.gov.me
Ažurirano: 19.12.2016. 16:27h

Prioritet Ministarstva zdravlja je zadovoljan pacijent, a posebno briga o zdravlju djece, što je prepoznato i u programu rada za narednu godinu, u kojem su poseban segment preventivni programi i promocija zdravih stilova života, poručio je resorni ministr, Kenan Hrapović.

On je danas razgovarao sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžaminom Perksom o temama iz oblasti zdravstva od zajedničkog interesa.

"Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Ministarstva zdravlja i UNICEF-a izuzetno dobra i da će se ubuduće kroz zajedničke projekte dodatno unapređivati“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Hrapović istakao da je prioritet Ministarstva zdravlja zadovoljan pacijent, a posebno briga o zdravlju djece, što je prepoznato i u programu rada za narednu godinu, u kojem su poseban segment preventivni programi i promocija zdravih stilova života.

Perks je kazao da se UNICEF-ove aktivnosti, kada je zdravstveni sistem u pitanju, fokusiraju na prvih hiljadu dana od rođenja djeteta, jer istraživanja pokazuju da je to najvažniji period u njihovom razvoju.

"Na sastanku je dogovoreno da se nastave aktivnosti na unapređenju kvaliteta perinatalne njege u Crnoj, kao i da se procijeni kvalitet bolničke njege majki i beba u porodilištima u kojima to nije urađeno u prethodnom istraživanju koje su sproveli Ministarstvo zdravlja i UNICEF, a da se u onim porodilištima u kojima je obavljena kontrola utvrdi da li se primjenjuju preporuke eksperata“, navode iz Ministarstva.

Dodaju da će UNICEF nastaviti da pruža pomoć u izradi kliničkih smjernica i protokola, procjeni zdravstvenog stanja djece u predškolskom uzrastu, kao i u edukaciji roditelja i djece o zdravstvenim i socijalnim problemima koji najviše opterećuju populaciju.

Bonus video: