Pomorstvo u Crnoj Gori nedovoljno u fokusu pažnje države

Pozdravljajuči kolege, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac koji je i sam bivši dugogodišnji upravitelj stroja, istakao je da Sveti Nikola okuplja sve ljude od mora i da ga pomorci, čak i oni koji nisu vjernici, često zazivaju u pomoč u teškim trenucima i olujama na moru
234 pregleda 0 komentar(a)
Dan pomoraca, Foto: Siniša Luković
Dan pomoraca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.12.2016. 13:24h

Tradicionalnim okupljanjem i koktelom u prostorijama preduzeća Luka Kotor, u tom je gradu danas obilježen Sveti Nikola po julijanskom kalendaru – zaštitnik svih pomoraca i putnika. Koktelu koji je upriilio menadžment Luke Kotor, pored zaposlenih u tom preduzeću pristusvovali su članovi Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, Udruženja pomorskih strojara i inženjera, šef Lučke kapetanije Kotor kapetan Bruno Brkanović, pomorski piloti, profesori pomorskoh škola i fakulteta i drugi akteri pomorske industrije.

Okupljene, među kojima je bio i najstariji kapetan u Crnoj Gori, legendarni Slavko Ivanović iz Dobrote, pozdravio je predsjednik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, kapetan duge plovidbe, mr Mario Pilastro.

"Čestitam današnji praznik prvo kolegama koji danas imaju krsnu slavu, a potom i svima nama koji smo ovdje i posebno onima koji su negdje daleko na moru. Neka nam je svima Sveti Nikola u pomoć kao i vazda“, kazao je Pilastro koji je prisutne infromisao i o aktuelnostima, ali i problemima u radu Udruženja kapetana što okuplja između 150 i 1790 naših zapovjednika koji morima svijeta plove na gotovo svemu što se morem kreće – od relativno malih remorkera i suplajera u off shore naftnoj industriji, preko gorostasnih bulk carriera, do supertankera i mega-kontejneraša dugih i do 400 metara. Pilastro je istakao da Udruženje, prvenstveno kroz entuzijazam nekolicine svojih članova koji iz sopstvenog džepa finansiraju i učešće te asocijacije na međunarodnim skupovima, nastoji da prati najnovije trendove i razvoj propisa u svjetskoj pomorskoj industriji i da crnogorskoj državnoj pomorskoj administraciji pomaže u njihovoj implementaciji na nacionalnom nivou"

Pozdravljajuči kolege, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac koji je i sam bivši dugogodišnji upravitelj stroja, istakao je da Sveti Nikola okuplja sve ljude od mora i da ga pomorci, čak i oni koji nisu vjernici, često zazivaju u pomoč u teškim trenucima i olujama na moru.

"Čast nam je što na ovaj praznik možemo da okupimo predstavnike dva strukovna pomorska udruženja i da sa kolegama podijelimo radost ovog blagdana. U drugim, pomorskim državama koje su organizovanije poput susjedne Hrvatske, ovakve dvije jake strukovne asocijacije bi imale mnogo više prostora i razumijevanja za svoje djelovanje, a ove naše dvije kubure i sa prostorom i sa novcem za rad. Strukovna udruženja mogu dati nemjerljiv doprinos državnoj administraciji u praćenju i primjeni najnovijih propisa i standarda u jednoj izuzetno dinamičnoj oblasti kakva je svjetska pomorska privreda i gdje su naši kadrovi izuzetno cijenejeni i konkuretni, pa se nadam da će ubuduće naša država na to obratiti više pažnje jer imamo joj što ponuditi i kroz znanje i kroz bogata iskustva“, istakao je Kusovac.

On je prisutne upoznao sa rezultatima rada Luke Kotor u 2016. koja je za to državno preduzeće bila vrlo uspješna jer se Kotor pozicionirao kao treća najprometnija kruzing luka na Jadranu, odnosno peta u Mediteranu.

"Ovo je za kotorsku Luku bila rekordna godina, uplovila su 483 broda, što je uvećanje u odnosu na prošlu godine od 16%, oni su doveli 534 000 putnika, što je više za 20,9 % u odnosu na prošlu godinu. Zabilježili smo i bolju posjećenost jahti 1.670 jahti, što je uvećanje za 6,5% sa 8.291 putnikom što je više za 16,8% u odnosu na prošlu godinu", kazao je Kusovac ističuči da je neriješeno pitanje koncesije koju država uporno ne dodjeljuje preduzeću što je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor i iste te države, glavni problem sa kojim se luka suočava. Stoga su Luci Kotor bukvalno „vezane ruke“ da dalje investira u unapređenje svojih kapaciteta, iako ima gotovo projekte i obezbjeđen novac za njih.

"Nemoguće je u ovom poslu nemati investicije, a mi već drugu godinu gotovo da ništa ozbiljnije nismo uložili jer nam Vlada ne da koncesiju. To se može veoma loše odraziti na rezultate luke u naredne dvije gidine jer bi partneri mogli početi da otkazuju saradnju zato što ne unapređujemo uslove za njihove brodove i putnike. A onda bi u dežurnoj javnosti, odmah krenula priča o tobože, nesposobnom domaćem memandžentu i neefikasnoj državnoj firmi, kako bi se ovaj izuzetno vrijedni resurs, dao nekom strancu ili domaćem privatniku u ruke. To ne bi smjeli dozvoliti", zaključio je Kusovac.

Bonus video: