Predstavnici NVO Novo i ljepše Sutomore prikupljali pare za dalji rad na tvrđavi Tabija

Radove volonterskog tima na terenu predstavio je arheolog Mladen Zagarčanin, a rezultati prve faze istraživanja prikazani su u kratkom dokumentarcu reditelja i producenta Ivana Ivanovića
195 pregleda 0 komentar(a)
Tvrđava Tabija, Foto: Radomir Petrić
Tvrđava Tabija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.12.2016. 11:12h

Predstavnici nevladinog udruženja Novo i ljepše Sutomore, priredili su donatorsko veče za nastavak radova na tvrđavi Tabija iz XIX vijeka, na Golom brdu u tom barskom naselju.

Tim povodom u hotelu Korali priređena je prezentacija prve faze arheoloških istraživanja u Tabiji, obavljenih prethodnog mjeseca.

Ističuči da se istraživanja obavljaju u usklopu ugovora o stručnoj saradnji sa barskim Kulturnim centrom i da su dobijene dozvole Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predsjednica NVU Slobodanka Hrvatin kazala je “Vijestima” da bi druga faza istraživanja trebalo da traje do kraja maja 2o17.

“Zahvaljujemo svim privrednicima i građanima Sutomora koji su prilozima pomogli radove, ubuduće očekujemo pomoć i od Opštine Bar i Ministarstva kulture. Ovim želimo zaštititi i valorizovati Tabiju koja je od velikog značaja za kulturu i tradiciju Spiča, takođe i za Bar i državu. Nakon konzervacije i obnove Tabija bi mogla postati kulturni centar Sutomora i pozornica različitih kulturno-umjetničkih programa”, rekla je Hrvatin.

Radove volonterskog tima na terenu predstavio je arheolog Mladen Zagarčanin, a rezultati prve faze istraživanja prikazani su u kratkom dokumentarcu reditelja i producenta Ivana Ivanovića.

Bonus video: