Herceg Novi: Nastavlja se nasipanje zemlje u more kod Kumbora

Nasipanje zemlje, šuta, građevinskog otpada, bacanje kućnih aparata, namještaja, automobilskih guma u more stalna su praksa na području hercegnovske opštine
199 pregleda 8 komentar(a)
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.12.2018. 12:51h

Nisu pomogli ni apeli građana ni prijave nadležnim jer se bacanje zemlje u more kod Kumbora nastavlja. Prema tvrdnjama mještana do sada je u more izručeno preko 30 kamiona zemlje kako bi se proširila obala gdje kompanija Carine Čedomira Popovića gradi hotel visoke kategorije. Prema informativnoj tabie na gradilištu u Kumboru izvođač radova je firma "Apolos ing“ doo Podgorica. Završetak radova je najavljen za jul 2019. godine.

Prema saznanjima Vijesti, obaviješteno je JP "Morsko dobro" koje nema inspekcijsku nadležnost.

Podsjećamo da je zemlja nasipana i prije nekoliko dana kada je dr Ljubomir Radojičić stručnjak koji je doktorirao iz oblasti balneologije, odnosno na prirodnim i ljekovitim faktorima Crnogorskog primorja, ustvrdio da nasuti materijal uništava lokalni ekosistem,mijenjaja vizure obale i smanjujuje akvatorijum, što je, prema njegovim riječima masovna pojava u zalivu. Ronilac i istraživač podmorja Dragan Gačević je prije nekoliko godina na području akvatorija kod Kumbora evidentirao veliku količinu otpada: automobliskih guma, plastike i drugog otpada…Plaši se da će sada sav taj otpad biti zatrpan, a štete nesagledive…

Prije dvije godine na obali mora u Bijeloj gdje je tada u toku bila izgradnja novog hotela Park, takodđe vlasništvo Carina,istovarani su zemlja i šut. Iz JP Morsko dobra su tada evidentirali, da niko nema dozvolu za odlaganje zemlje na tom području. Nikada nije utvrđeno ko je bacao zemlju u more i niko nije ni kažnjen.

Nasipanje zemlje, šuta, građevinskog otpada, bacanje kućnih aparata, namještaja, automobilskih guma u more stalna su praksa na području hercegnovske opštine. Počinioci uglavnom ostanu “nepoznati”, pa tako i nekažnjeni.

Bonus video: