Saradnja izviđača Hrvatske i Crne Gore: Unijeto Betlehemsko svijetlo u kotorsku katedralu

Ističući da u Savezu namjeravaju da i ubuduće učestvuju u ovoj akciji, Vukadinović je ispred SICG zahvalio predstavnicima Saveza izviđača Hrvatske na saradnji
89 pregleda 2 komentar(a)
Peko Vukadinović, Betlehemsko svijeto, Savez izviđača Crne Gore, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Peko Vukadinović, Betlehemsko svijeto, Savez izviđača Crne Gore, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2016. 09:47h

Savez izviđača Crne Gore (SICG) od ove godine učestvuje u međunarodnom izviđačkom programu "Betlehemsko svijetlo mira", započetom u Austriji 1986. u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u stanju socijalne potrebe. Poletarci i pčelice tivatskog izviđačkog odreda “Nikola Đurković“ u nedjelju su od izviđača Hrvatske u Kotoru preuzeli Betlehemsko svijetlo, a potom ga u ime Saveza izviđača Crne Gore unijeli u kotorsku katedralu Svetog Tripuna.

"Betlehemsko svijetlo mira je simbol Božića, u Bibliji simbolizuje dolazak Isusa, a njegovim rođenjem obećan je mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svijetla podsjeća da svi ljudi žele mir i dobro jedni drugima, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima. Ovu ideju su svojevremeno pokrenuli izviđači Austrije koji su odlazili u Isusovu pećinu gdje su palili svijeću, prenosili je prvo u Evropu, a onda kasnije i širom svijeta. Ove godine je vatra preuzeta u Beču iz Sirijske pravoslavne crke, a izviđači Crne Gore su se uključili prvi put u ovu akciju", rekao je ”Vijestima” načelnik SICG Peko Vukadinović koji je bio na primopredaji u Kotoru.

Ističući da u Savezu namjeravaju da i ubuduće učestvuju u ovoj akciji, Vukadinović je ispred SICG zahvalio predstavnicima Saveza izviđača Hrvatske na saradnji i dodao da je SICG “uputio dopis svim hrišćanskim zajednicama u Crnoj Gori povodom svijetla mira”. Ovaj izviđački program se iz Austrije vremenom proširio u više od 20 zemalja Evrope, kao i u Americi.

Bonus video: