U Pljevljima novi protest zbog zagađenja

Ekolozi tvrde da ni i ove godine niko ništa ne preduzima da se ovakvo stanje promijeni i da se odgovorni izvedu pred lice pravde
123 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.12.2016. 19:42h

Ekološke nevladine organizacije organizovaće 23. decembra u 12 sati i pet minuta na Trgu 13. jul u Pljevljima protestni skup zbog enormnog zagađenja životne sredine.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da ni ove godine niko ništa ne preduzima da se ovakvo stanje promijeni i da se neodgovorni izvedu pred lice pravde za zločine koje su počinili i koje još uvijek čine prema građanima Pljevalja”.

Mitrović podsjeća da je prema Ustavu i zakonima država dužna da svakom građaninu omogući da živi u zdravoj životnoj sredini.

“Jedino rješenje za Pljevlja je toplifikacija grada, a enormno zagađenje je jedan od glavnih razloga za iseljavanje stanovništva”, tvrdi Mitrović.

Pljevaljski ekolog tvrdi da je i nakon izmještanja mjerne stanice iz Skerlićeve ulice na lokaciju Gagovića imanje izmjerene vrijednosti PM 10 čestica i po nekoliko puta prelaze dozvoljene vrijednosti.

“Vlada Crne Gore je zadužila Agenciju za zaštitu životne sredine da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Opštinom Pljevlja izvrše reviziju državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha i da prikupe informacije o uzrocima i uticajima zagađenja i planiraniraju i sprovedu mjere za smanjenje zagađenja vazduha u Pljevljima. Nakon usvajanja informacije o zagađenosti vazduha u Pljevljima, uzrocima i uticajima zagađenja i planiranim i sprovedenim mjerama za smanjenje zagađenja, nije došlo do poboljšanja kvaliteta vazduha. Kakve posljedice na zdravlje Pljevljaka ostavlja enormno zagađenje vazduha, pitanje je na koje do sada niko nije da precizan odgovor, već je sve u domenu nagađanja i pretpostavki. Od premještanja mjerne stanice iz Skerlićeve ulice u naselje Gagovića imanje, većina građana je očekivala da će na toj lokaciji biti izmjerene manje koncentracije od onih mjerenih u centru grada. Međutim, to se nije desilo i satne koncentracije ni na ovoj lokaciji nisu u dozvoljenim granicama. Već i po satnim očitavanjima može se zaključiti da ni srednje dnevne vrijednosti neće biti u zakonom dozvoljenim granicama. Tako da ova reprezentativno izabrana lokacija prikazuju objektivno stanje kvaliteta vazduha u opštini Pljevlja, što je nešto na šta smo mi ukazivali godinama unazad”, ističe Mitrović.

On podsjeća da je uredbom o utvrđivanju graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu i drugih standarda kvaliteta vazduha dozvoljene srednje dnevne koncentracije PM 10 čestica u vazduhu ne smije da bude više od 35 dana u toku kalendarske godine.

"Satna prekoračenja su konstantna od 200 mikrograma po metro kubnom a do 562 mikrograma po metro kubnom izmjerene su 12. decembra u jedan sat. Objektivno stanje kada se govori o lebdećim PM 10 česticama je alarmanto. Na osnovu praćenja dosadašnjih satnih vrijednosti i ove godine su u Pljevljima već u februaru prekoračeni maksimalni dani sa prekoračenjem lebdećih čestica u vazduhu”, kazao je Mitrović.

Bonus video: