Herceg Novi: Organizovano čišćenje tvrđave Forte mare

Čvoro ističe da odziv volontera u akciji čišćenja nije bio očekivan, iako ovakve akcije skreću pažnju na devastaciju kulturnog nasljeđa, kako bi se spriječilo njegovo dalje propadanje i sačuvalo za buduće generacije
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2016. 11:44h

NVO Sinergija organizovala je čišćenje tvrđave Forte mare koja je u fazi nominacije za stavljanje na listu UNESCO svjetske baštine.

“Očistili smo dio prostora uz zidine koji je bio obrastao u zelenilo", kaže direktor Sinergije spec. sci. arh Vuk Čvoro. Najavljuje da će akcija biti nastavljena i iduće sedmice uz angažman novskih planinara koji će pomoći u čišćenju i samih zidina tvrđave. Planiraju i da zelenilo tretiraju sa herbicidima kako bi ograničili njegov dalji rast koji ugrožava opstanak tvrđave.On apeluje na građane i građevinske firme koje su nedavno radile na objektima u neposrednoj blizini, da ne bacaju smeće i šut oko tvrđave.

“Ovako primitivno i nesavjesno ponašanje loše prezentuje grad sa vrijednom kulturnom baštinom i sa velikim turističkim potencijalom”, tvrdi Čvoro.

“U planu je čišćenje još nekih dijelova u Starom gradu, sa ciljem da “otvorimo” gradske zidine , kako bi mogli da ih analiziramo u okviru Studije zaštite graditeljskog nasljeđa Starog grada Herceg Novi, studije koju radimo sa Fondacijom Petrović Njegoš i stručnjacima iz Francuske, ali i da omogućimo posjetiocima da ih bolje sagledaju i kulturno, ali i turistički valorizujemo “, navodi Čvoro.

Čvoro ističe da odziv volontera u akciji čišćenja nije bio očekivan, iako ovakve akcije skreću pažnju na devastaciju kulturnog nasljeđa, kako bi se spriječilo njegovo dalje propadanje i sačuvalo za buduće generacije.

Forte mare kandidat za UNESCO vu listiu svjetske baštine

Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima za kulturu Italije i Hrvatske, realizuje projekat upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između 15. i 17. vijeka na Listu svjetske baštine UNESCO. Nominacioni dosije transnacionalne nominacije predat je u januaru 2016. godine i u njemu su tri crnogorska lokaliteta - tvrđava Forte Mare i utvrđenja Kotora i Ulcinja.

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite, a Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali. Mlečani su, nakon osvajanja Herceg Novog obnovili kulu prilagodivši je tadašnjoj odbrani i naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Galerija

Bonus video: