Planiraju da domaću pastrmku vrate u rijeke

U Crnoj Gori i u okruženju ne postoji mogućnost nabavljanja mlađi pastrmke potočare crnomorskog sliva
797 pregleda 2 komentar(a)
Ribnjak i mrestilište u Vodicama, Foto: SRK Lipljen
Ribnjak i mrestilište u Vodicama, Foto: SRK Lipljen

Sportski ribolovni klub „Lipljen“ ponovo će aktivirati mrestilište u gradskom parku Vodice, koje im je nedavno na korišćenje ustupila SO Pljevlja, a koji decenijama nije u funkciji.

Predsjednik “Lipljena” Vaso Knežević kazao je da će se u mrestilištu proizvoditi autohtona pastrmka potočara crnomorskog sliva. “‘Na ideju smo došli zato što nigdje u Crnoj Gori, ali ni u okruženju, ne postoji mogućnost nabavljanja mlađi ove vrste. Zakonom nije dozvoljeno poribljavanje rijeka, koje pripadaju crnomorskom slivu (Ćehotina, Tara, Lim, Piva), sa alohtonim vrstama pastrmki. U početku bi ovo mrestilište proizvodilo samo mlađ za poribljavanje ribolovnih voda u pljevaljskoj opštini, a kasnije i za potrebe ostalih rijeka.

Planiramo da već ove godine imamo prvi mrijest, a matične primjerke ćemo izloviti iz rijeke Ćehotine i njenih pritoka, uz prethodnu DNK analizu. Sve aktivnosti ćemo raditi u saradnji sa ihtiologom Danilom Mrdakom, profesorom na Biotehničkom fakultetu“, navodi Knežević. Ističe da su dobili obećanje da će u okviru opštinskog budžeta biti izdvojena sredstva.

„Rudnik uglja je obećao saradnju na sufinansiranju rada mrestilišta, na osnovu toga što njihove aktivnosti utiču na promjene Ćehotine. Planiramo da uspostavimo saradnju i sa Termoelektranom i Rudnikom olova i cinka“, ističe Knežević.

Bonus video: