Berane: Crpna stanica "Grad" puštena u rad

"Ovim projektom značajno će se uticati na zaštitu i poštovanje životne sredine i prirodnih resursa Crne Gore kao potencijala za budući održivi društveni i ekonomski razvoj. Uspješnom realizacijom projekta povećaće se životni standard stanovnika opštine Berane, ali i nivo očuvanja prirodnih resursa i životne sredine"
89 pregleda 1 komentar(a)
crpna stanica Grad, Foto: Tufik Softić
crpna stanica Grad, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.12.2018. 09:20h

Predstavnici Direkcije javnih radova i Službe menadžera Opštine Berane obišli su crpnu stanicu "Grad", koja je zvanično puštena u rad.

Ovaj objekat dio je projekta "Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, koji se finansira od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Predstavnica Direkcije javnih radova Sanja Radulović kazala je da je planirano da svi radovi koji su predmet ugovora unapređenje sistema vodosnabdijevanja budu završeni do kraja ove godine, dok je planirani rok završetka rekonstrukcije i izgradnje kanalizacione mreže, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući probni rad, prva polovina 2019. godine.

"Ovaj projekat podrazumijeva realizuju sljedećih aktivnosti – projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja 21 km kanalizacione mreže, izgradnja platoa sa ciljem podizanja postrojenja na nivo koji neće uticati na vodotok rijeke Lim, izgradnja pristupnog puta postrojenju i regulacija rijeke Makve, izgradnja hlorinatorske stanice "Dapsići", izgradnja rezervoara "Jasikovac" kapaciteta 1.200 m3, rekonstrukcija i izgradnja pumpne stanice "Grad" i rekonstrukcija hlorinatorske i prekidne komore "Salača", naglasila je Radulović.

Ona je dodala da je cilj projekta zaštita vodnih resursa Crne Gore poboljšanjem sistema integrisanog upravljanja otpadnim vodama.

"Ovim projektom značajno će se uticati na zaštitu i poštovanje životne sredine i prirodnih resursa Crne Gore kao potencijala za budući održivi društveni i ekonomski razvoj. Uspješnom realizacijom projekta povećaće se životni standard stanovnika opštine Berane, ali i nivo očuvanja prirodnih resursa i životne sredine", istakla je Radulović.

Projekt menadžer u Opštini Berane Maja Pešić podsjetila je na značaj ovog projekta za opštinu Berane i naglasila da se završetak svih radova očekuje sredinom 2019. godine.

"Ovo je jedan od najvećih projekata koje finansira Evropska unija u Crnoj Gori, vrijednosti od 12,5 miliona eura i veoma je značajan za našu opštinu. Danas pričamo o dijelu projekta koji se tiče unapređenja vodosnabdijevanja u našem gradu, a naravno radi se i na kanalizacionoj mreži i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Nadamo se da će se i radovi, koji su trenutno u nekom malom zakašnjenju, završiti na vrijeme. Opština je, kao partner Direkcije javnih radova i korisnik ovog projekta, zadovoljna dosadašnjom implementacijom", kazala je Pešić.

Nakon obilaska nove Crpne stanice, predstavnici Direkcije obišli su radove na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bonus video: