Maslina kao resurs i turistički potencijal

Prisutne je pozdravio predsjednik “Napretka” Zoran Nikolić, kao i aktivistkinja Marija Nikolić koji su goste proveli kroz Gornju Lastvu, jedno od najočuvanijih starih bokeljskih sela u netaknutom prirodnom ambijentu, okruženo maslinjacima i šumom na brdu Vrmac
115 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2016. 15:24h

“Dan masline” naziv je zanimljive manfestacije što ju je danas u okviru od EU podržanog STRONGO projekta, u Gornjoj Lastvi kod Tivta, priredilo ovdašnje Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak”.

U gornjolastovskom Domu kulture ''Ilija Marković'' okupili su se stručnjaci, uzgajivači i NVO aktivisti koji rade na promociji masline, odnosno maslinarstva na prostoru Boke.

Prisutne je pozdravio predsjednik “Napretka” Zoran Nikolić, kao i aktivistkinja Marija Nikolić koji su goste proveli kroz Gornju Lastvu, jedno od najočuvanijih starih bokeljskih sela u netaknutom prirodnom ambijentu, okruženo maslinjacima i šumom na brdu Vrmac.

O današnjem maslinarstvu sa osvrtom na prošlost te tradiconalne poljoprivredne grane u Boki, potom je okupljenima govorila Vesna Đukić, predsjednica Maslinarskog društva “Boka”. U svim izgalanju dotakla se podataka o broju maslina u Boki, kolilčinama proizvedenog ulja, edukaciji maslinara i primjeni savremenih agrotehničkih mjera, te brizi koju pojedinci i rijetke institucije poput Opštine Tivat, posvećuju toj plemenitoj biljci, a sve to bez izraženije sistemske brige i podrške države.

Na temu “Maslinarstvo u turističkoj ponudi” govorio je predstavnik jednog od najuspješnijih porodičnih gazdinstava, mr Ilija Moric sa Luštice. Porodica Moric koja ima i održava jedan od najljepših maslinjaka na našem primorju, jedina u Crnoj Gori ima sertifikat da proizvodi organsko maslinovo ulje. Njen maslinjak i mlin često su odredište turista koji dolaze da se upoznaju sa načinom uzgoja i prerade maslina te metodama proizvodnje najkvalitenijih, ekstra vergine maslinovih ulja. O iskustvima iz Hrvatske gdje ostrvo Korčula proizovdi uzmeđu 10 i 20 odsto ukupne količine maslinovog ulja, govorili su predstavnici Udruge maslinara Vela Luke sa Korčule. Oni su ove godine dobili tzv. oznaku izvornosti EU, čime je u EU okvirima sertifikovano porijeklo njihovog ulja. Vjeruju da će im ta oznaka doprinijeti boljoj prodaji maslinovog ulja odnosno, kvalitetnijoj ponudi gastro turizma.

Galerija