Ljubav je kopča koja ih spaja

Priznali su bivši učenici da su prethodna dva mjeseca, od kada je pokrenuta priča oko obilježavanja 30.godina polumature, “živjeli” za 17.decembar i za ponovni susret
207 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2016. 14:41h

Dok svi proslavljaju godišnjice mature učenici nikšićke Osnovne škole “Luka Simonović”, generacija 1978/79, odlučila je da proslavi 30. godina polumature, i da bar za trenutak vrati sjećanje na đačke dane i prve ljubavi. Od oko 160 đaka, koliko ih je bilo u pet odjeljenja, jubileju je prisustvovalo njih preko 60, a škola “Luka Simonović” ponovo je primila one koji su prije 38. godina prvi put kročili u tu vaspitno-obrazovnu ustanovu.

“Vaše okupljanje i posjeta našoj školi nakon 30. godina šalju divnu i toplu poruku svima nama i ponovo nas podsjećaju da su univerzalne vrijednosti ljubav, poštovanje i prijateljstvo. Sigurna sam da će se nađe zajedničko druženje i aktivnost nastaviti jer ljubav je naša kopča”, kazala je direktorica škole Nada Dubljević.

Generacija 1978/79. odlučila je i da osnuje NVO sa ciljem, kako reče Mira Radunović, direktorica te nevladine organizacije, da nastave druženje jer su se u “prethodih 30 godina malo pogubili” i daju smjernice mlađim generacijama da osnov svega čine ljubav i drugarstvo. Ona je u ime NVO “Generacija LS 1978/79” direktorici škole poklonila komplet knjiga Obrada Nenezića, tadašnjeg đaka generacije, a sada poznatog dramaturga, scenariste i književnika. Za uzvrat su dobili pjesmu i igru, poklon sadašnjih učenika škole.

“Zašto NVO? Ne da nadraste generaciju već da je okuplja, ne da posmatra iz ovog već iz onog vremena, ne da bude nešto novo već upravo naše staro školsko vrijeme. Želimo i uspjeli smo da relativizujemo sintagmu uspješan čovjek jer među nama onih koji su prevazišli svoje snove i onih koji su ih dotakli. Svi mi još uvijek sanjamo i vjerujemo, a snovi i vjerovanja grade uspješne ljude”, kazala je Radunović.

Priznali su bivši učenici da su prethodna dva mjeseca, od kada je pokrenuta priča oko obilježavanja 30.godina polumature, “živjeli” za 17.decembar i za ponovni susret.

“I moja djeca su učenici ove škole. Voljela bih kad bi i oni imali makar dio toga što smo mi proživjeli u ovoj školi i na neki način želimo da utičemo na djecu i kadrove ove škole da ova vaspitno obrazovna ustanova i dalje bude broj jedan u ovom gradu”, kazala je Radunović.

Nikola Tadić se u ime generacije prisjetio vremena kada su učili prva slova, sticali prve simpatije, ali i učitelja koji su im pomogli da lakše prebrode sve trenutke.

Učitelj Čedo Delić, kao i učiteljice Slobodanka Dacić i Kosa Durutović nijesu više među živima. Na druženje sa bivšim učenicima došla je učiteljica Milena Bulajić, kao i nekoliko nastavnika, dok učiteljici Jovanki Kavaji godine i zdravlje nijesu dozvolile da dođe.

“To je bila fantastična generacija. Zanijemila sam pred ovom ljepotom i mladošću. Riječi nemam. Zanijemila sam od njihovog uspjeha i ljepote i sjećanja na generaciju čija sva imena pamtim. Nijesam ih prepoznala jer su od mene otišli kao djeca, a sada su to odrasli ljudi”, kazala je Milena Bulajić.

Vladan Milatović nije mogao da sakrije emocije zbog ponovnog susreta sa generacijom koja je svima toliko nedostajala.

“Koliko je samo nedostajalo da pričamo jedni drugima šta ćemo biti u životu, da dječaci budu heroji u očima djevojčica, da budemo jači u njihovim pogledima. Koliko puta su nedostajali međusobni pogledi kao najbolja ogledala. Koliko je puta nedostao ovaj grad i mi ovom gradu, jer Nikšić opet ima smisla jer smo zajedno. Koliko puta je nedostajalo kad nas brane i kada nas napadaju, koliko puta je nedostajalo da se žalimo jedni drugima, da se smijemo zajedno”, kazao je Milatović.

Zahvalio se učiteljicama i učitelju što su učinili da budu bolji ljudi, što su ih “vaspitali da kuću ne opogane”, što su ih usmjerili “da vazda dobro čine”. Zahvalio se i nastavnicima što su ih “od petog do osmog stepenika vodili putem znanja i uspjeha i pokazali im putokaz za osvajanje svijeta”.

“Hvala što ste nas učili da nam krv uzavri samo od ljubavi, da živimo život kakav je samo u našim očima postojao, što opet udišemo proljeće kada mu možda i vrijeme nije. Da sanjamo i vjerujemo. Ponosni, da ste nas vašom djecom zvali a vi bili vitezovi… Koliko puta je nedostajalo da kažemo jedni drugima da nedostajemo. Nedostajao je smijeh koji traje i kada se zaustavi. Nedostajala su pitanja, savjeti, mišljenja. Nedostaje da budemo bolji od svih zbog nas, da budemo luđi od svih zbog nas. Nedostaje da budemo ovakvi kakvi smo sada kada smo opet zajedno”, poručio je Milatović. A kopča koja ih spaja, koja je i logo njihove NVO, je ljubav.

“Da otjeramo godine koje nijesmo proveli zajedno, nedostajali ste vi, ljubav, ljudi. Od svih nedostajanja jednih drugima i danas, kao i prije 30 godina, sastavismo našu ljubav”, kazao je Tadić.

Cjelodnevno druženje generacije biće završeno zabavom, a na ponovni susret, kako obećaše, neće čekati tri decenije.

Galerija

Bonus video: