TA: Gradonačelnica da preuzme odgovornost za nezakonit rad opštinskih službi

Od gradonačelnice Matijević TA traži da javnosti pokaže sve navodne zapisnike Komunalne opolicije o prekoračenju buke u “Crnoj ovci” za period od 29.decembra 2015. do 4.aprila 2016.kada je lokalu dozvola za muziku oduzeta
62 pregleda 1 komentar(a)
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.12.2016. 17:54h

Tivatska Akcija prozvala je danas sekretarku za finansije Rajku Jovičević (DPS) da se izjasni o kontroverznim postupcima te opštinske službe u vezi davanja, pa naprasnog ukidanja dozvole za izvođenje muzike popularnom gastro-pabu “The Black Sheep”.

Opština je to uradila u aprilu nakon brojnih pritužbi na navodnu veliku buku iz “Crne ovce” koje je lokalnoj upravi podnosila porodica Zeković što živi odmah do popularnog lokala. Zbog toga su vlasnici “The Black Sheepa” dovedeni u situaciju da razmišljaju o zatvaranju objekta koji ima sertifikate zvanično ovlašćene instituicije u Crnoj Gori za ispitivanje kvaliteta zvučne izolacije, da ispunjava sve nacionalne, ali i evropske normative. Zanimljivo vlasnici “Crna Ovca” tvrde da nisu dobili niti jedan zapisnik Komunalne policije koja je navodno izmjerila nedopustivo bučnu muziku u pabu. Zbog toga su oni pokrenuli sudske sporove protiv Opštine, a najavljuju i krivične prijave protiv lokalnih funkcionera i zahtjeve za odštetu.

Reagujući na navode gradonačalnice dr Snežane Matijevič (DPS) i glavne administratorke Opštine Jovanke Laličić (DPS) koje su odbacile navode TA da nezakonito postupaju u slučaju “Crna ovca”, ova opoziciona partija danas je saopštila da je Laličićka “napisala čitav jedan svetomarovićevski referat”, dok se Rajka Jovićević kao diretno prozvana nije oglašavala.

“Ove dvije činjenice svakog čovjeka zdravog razuma tjeraju da se zapita da li je Jovićević svoje Rješenje kojim ukida lokalu “Black Sheep” pravo da emituje muziku i izvodi muzički program, donijela samostalno, ili pod nečijim pritiskom, i jasno sugerira odgovor na to pitanje, kao što upućuje i na to ko bi mogao biti taj ko je izvršio pritisak”, saopštila je TA podsjećajući da od Jovićevićke nije dobila odgovore na pitanja koja joj je javno postavila prije nekoliko dana. Među njima je i ono zašto na dozvoli za muziku izdatoj “The Black Sheepu” u decembru 2015. stoje potpisi Jovićevićke i njene pravne savjetnice iz Sekretarijata za finansije, “a Rješenje kojim to poništavate potpisujete samo Vi, iako niste pravnica već dipl. ekonomista”.

“Kako to da u prvom Rješenju prihvatate Proračun postojećeg stanja izolacije Instituta „Sigurnost“ kao dokaz da je ispoštovan član 57 stav 2 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a u drugom Rješenju ga ne prihvatate, pozivajući se na isti član i i isti stav pomenutog Pravilnika”, pitala je TA Jovićevićku poručujući joj da “ne podliježe nečijem pritisku i ne pristaje da bude živi štit za nečije zlonamjerne naume”.

Od gradonačelnice Matijević TA traži da javnosti pokaže sve navodne zapisnike Komunalne opolicije o prekoračenju buke u “Crnoj ovci” za period od 29.decembra 2015. do 4.aprila 2016.kada je lokalu dozvola za muziku oduzeta.

“U Rješenju kojim se lokalu ukida pravo da emituje muziku i izvodi muzički program, kao i u Rješenju Glavnog administratora koji prvostepeno Rješenje potvrđuje, nigdje se ne navodi da je Komunalna policija prilikom svojih intervencija, izvršila mjerenje buke i ustanovila da ista prekoračuje zakonom dozvoljene vrijednosti. Tako da nas Vaš odgovor veoma čudi, i živo nas zanima da li će se desiti da se, iznenada, takvi zapisnici pojave”, poručila je TA gradonačelnici.

Upozorili su gradonačelnicu da je u obavezi da reaguje “kad god se pojavi ozbiljan problem i ozbiljna sumnja da neko od Vama podređenih funkcionera i službenika zloupotrebljava svoj položaj i postupa protivzakonito.”

“Vaš odgovor da stojite samo iza svake odluke koju ste Vi potpisali i da prepuštate „relevantnim“ institucijama da ocjenjuju zakonitost rada Vama podređenih funkcionera i službenika smatramo krajnje nedostojnim izbjegavanjem odgovornosti koju nosi Vaša pozicija. Ko bira, gđo Matijević, načelnike službi u lokalnoj upravi – Predsjednik Opštine ili „relevantne“ institucije!? Ko ih smjenjuje? Ko snosi potpunu političku, moralnu, a i često i krivičnu odgovornost za ono što rade ljudi koje je sam birao i nad čijim radom u svakom trenutku može da ima potpuni uvid? Predsjednik Opštine, ili „relevantne“ institucije, gđo Matijević? Neshvatljivo nam je da ovakvim izjavama javno sami sebi rušite autoritet”, poručila je TA tivatskoj gradonačelnici.

TA je Matijevićku upozorila da se ne poziva na odluke svojih saradnika i tako sa sebe pokušava skinuti odgovornost “jer tako prepuštate agresivnim pojedincima u lokalnoj upravi, koji su umislili da su i zakonodavci i vlasnici zakona u Tivtu, da diskriminišu i targetiraju građane po svom nahođenju, umišljajući valjda da kao zaslužni partijski jastrebovi, imaju na to pravo.”

Bonus video: