Sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću: Lijepa atmosfera, ima puno učesnika

Treći novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, koji se održava u nikšićkom Sportskom centru, okupio je više od 150 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije
622 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2016. 18:32h

Mileta Dačević iz nikšićke Župe već treću godinu učestvuje na novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda u gradu pod Trebjesom i zadovojan je plasmanom tržišta.

“Ovakvi sajmovi i mediji doprinesu promociji naših proizvoda. Vidljivo je da sajam iz godine u godinu napreduje”, kazao je Dačević koji proizvodi 17 vrsta sireva.

Javorki Batrićević koja, kako je kazala, sa ponosom nosi zvanje poljoprivrednog proizvođača, sajam dobro dođe da sugrađane upozna sa brojnim proizvodima koje imaju. Pored kozjih proizvoda, tu su domaći likeri, sokovi, rakija, med.

“Naše proizvode uglavnom plasiramo po primorju i strancima koji nam često dođu na ranč. Ipak, najbolja je reklama "od usta do usta", kazala je Batrićević.

Ratko Blagojević, koji se tri decenije bavi proizvodnjom meda, redovno posjećuje sve sajmove.

„Na taj način upoznajem ljude, steknem mušterije, a može i da se proda. Sajam je idealna prilika za prodaju“, kazao je Blagojević.

Jeleni Nikolić, koja se bavi proizvodnjom kozmetike na biljnoj bazi, sajam dobro dođe da ljude upozna sa proizvodima jer, kako je kazala, da biste imali mušterije prvo im morate predstaviti svoj rad, a sajmovi su idealna prilika za takvo nešto.

Olgica Grbavac, iz Ljubiška, iz Hercegovine, prijatno je, kako je kazala, iznenađena nikšićkim sajmom.

„Lijepa je atmosfera, ima puno učesnika, i ovo će mi biti lijepo iskustvo. Pravim džemove, domaće medenjake sa šećerom i bademom, ušećerene bademe, razne vrste kesica“, kazala je Grabavac.

Marijana Stojkovska, iz Skoplja već 16.godina se bavi izradom lutki u narodnim nošnjama.

“Od ovoga se ne može zaraditi i živjeti, ali ja volim ovo čime se bavim. Drago mi je što sam dio ovogodišnjeg sajma u Nikšiću, što ću imati priliku da upoznam nove ljude i vidim stare prijatelje“, kazala je Stojkovska.

Treći novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, koji se održava u nikšićkom Sportskom centru, okupio je više od 150 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije. Sajam, koji je izložbeno – prodajnog karaktera i traje tri dana, otvorio je predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je kazao da manifestacija ima višestruk značaj – omogućava neposredan uvid u stanje proizvodnih mogućnosti kako opštine Nikšić, tako i susjednih područja, promovišu se prehrambeni proizvodi, zdrava hrana, ali i zanatsko-umjetničke djelatnosti, i podstiču sugrađani da kupuju lokalne proizvode.

“Kao treće i ne manje važno, jeste uspostavljanje novih kontakata, razmjena informacija i saznanja o najnovijim trendovima kako proizvodnim, tako i potrošačkim, kao i prilika za promociju sopstvenog biznisa na efikasan način“, kazao je Grbović.

Posebno je istakao činjenicu da sajam ima humanitarni karakter, ali i pozvao nadležne da više podrže proizvođači sa teritorije opštine Nikšić.

"Ministarstva turizma i poljoprivrede trebalo bi da se sastanu i da naprave projekat koji će omogućiti da proizvođači zdrave hrane iz Nikšića mogu biti prisutni na primorju tokom ljetnje sezone, ali i na sjeveru. U ovom momentu nema značajan broj naših proizvođača u hotelima i restoranima širom Crne Gore“, kazao je Grbović.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, a uz tehničku podršku Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis.

Tokom trajanja sajma biće organizovani i okrugli stolovi, a posjetioci će imati priliku i da uživaju u pjesmi i igri kulturno-umjetničkih društava iz regiona.

Galerija

Bonus video: