Raičević: Prihvatajući seksualnu orijentaciju djeteta, roditelji mu pomažu

"Mnogim roditeljima nije lako da prihvate drugačiju seksualnu orjentaciju svoga djeteta, najviše zbog straha od negativne reakcije okoline i predrasuda koje nose u sebi", kazala je Raičević
102 pregleda 15 komentar(a)
Montenegro pride, Foto: Kvir Montenegro
Montenegro pride, Foto: Kvir Montenegro
Ažurirano: 15.12.2016. 19:56h

Prihvatajući seksualnu orijentacije svog djeteta, roditelji mu pomažu da bude zdrava, samopouzdana i srećna osoba, smatra Maja Raičević.

Ona je, u video poruci povodom četvrtog Montenergro Prajda, koji će biti održan u subotu, kazala da porodica treba da bude mjesto u kojem dobijamo bezuslovnu ljubav i podršku da budemo ono što jesmo i što želimo da budemo.

"Mnogim roditeljima nije lako da prihvate drugačiju seksualnu orjentaciju svoga djeteta, najviše zbog straha od negativne reakcije okoline i predrasuda koje nose u sebi. Međutim, ako je neko bio dovoljno iskren i hrabar da sa nama podijeli tu informaciju, uprkos strahu od osude i odbacivanja, i mi treba da budemo dovoljno otvoreni i spremni da pružimo podršku", kazala je Raičević.

Milan Žugić kazao je da nam je za sve što radimo u životu potrebna podrška.

„Podrška porodice je, ipak, najvažnija. Pripadnicima LGBT zajednice ta podrška često izostaje. Zato, podržite ih. Vidimo se u subotu na četvrtom Montenegro Prajdu“, rekao je Žugić.

Jelana Čolaković smatra da vrijeme u kojem se dešava četvrti Montenegro Prajd, pravo vrijeme da podijeli njen „recept za srećnu porodicu“, poštujući svakog njenog člana.

„Kreiralo ga je iskustvo LGBT osoba, obeshrabrenih i tužnih zbog negativnih stavova, straha od odbacivanja, a samim tim i nemogućnosti da podijele važan dio sebe sa svojim najbližima. Svako ima pravo da živi ispunjen, slobodan život bez straha zato budite roditelj koji će osnažiti svoje dijete, informišite se i pokažite vašem djetetu da želite da saznate više“, poručila je Čolaković.

Ona je kazala da su ključni sastojci njenog „recepta“ ljubav, povjerenje, razumijevanje, sigurnost.

Sonja Drobac kazala je da se podrške obično sjetimo kad nam zatreba i kad izostane neka koju očekujemo.

„Nemoj da te život podsjeća. Pruži podršku. Budi podrška. Vidimo se na Prajdu“, istakla je Drobac.

Nikoleta Tomović kazala je da djeca trebaju ljubav, podršku i razumijevanje.

„Zato ih nauči, razumi, podrži i podrži različitost. Budi uzor svojoj djeci, primjer svojim komšijama, podrška svom narodu, zato podrži različitost. Podrži četvrti Montengro Prajd“, poručila je Tomović.

Kampanja je dio projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji je započeo u januaru 2016. godine sa glavnim ciljem jačanja uloge civilnog društva i aktivista za ljudska prava u promociji ljudskih prava LGBT osoba. Specifični cilj projekta je doprinos implementaciji pravnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Projekat se sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Video kampanju su podržale brojne poznate ličnosti iz civilnog sektora, medija i umjetnosti, a u narednim danima biće emitovane i njihove poruke podrške Montenegro Prajdu.

Bonus video: