URA kritikuje pljevaljsku i državnu vlast: Brinu o foteljama, za grad ne mare

“Krajnje je vrijeme da svi subjekti u gradu jedinstvenim djelovanjem spriječe dalje umiranje Pljevalja”
1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.12.2016. 19:22h

Iz pljevaljskog odbora Građanskog pokreta URA optužili su lokalnu i državnu vlast da ne preduzimaju ništa kako bi ublažili tešku zdravstvenu i ekološku situaciju u Opštini Pljevlja.

“Katastrofalna ekološka, zdravstvena i socijalna situacija u Pljevljima se svakim danom sve više usložnjava, dok nadležno opštinsko i republičko rukovodstvo ništa ne čini da vanrednim mjerama makar ublaži teško životno stanje u gradu. Koliko lokalno rukovodstvo više brine da se ne zamjeri podgoričkim gospodarima, sasvim je jasno kroz njihovu nebrigu za zdravlje vlastitih građana, posebno djece. Zbog njihove bojazni da ne izgube udobne fotelje i dobra primanja najviše ispaštaju djeca Pljevalja koja i u vanrednim ekološkim okolnostima redovno idu u dječje vrtiće i škole iako je svima jasno koliki je rizik za njihovo zdravlje”, saopšteno je iz URE.

Ističu i da Opštinska kancelarija za zaštitu životne sredine uporno ćuti, umjesto da svakodnevno obavještava građane da ne izlaze iz domova bez prijeke potrebe u vrijeme najvećeg zagađenja vazduhu.

“Koliko lokalna uprava brine o građanima pokazuje činjenica da i u vrijeme višemjesečnog prestanka snabdijevanja građana vodom za piće, ne želi da obezbijedi cisterne sa pitkom vodom već su građani prepušteni sami sebi dok računi za vodu ostaju i dalje papreno visoki. Ćute i zdravstveni radnici u gradu. Ćuti i Institut za javno zdravlje, jer na pragu 2017. izbjegava da objavi statističke godišnjake o stanju zdravlja građana za 2014, 2015 i 2016. godinu, iako je svima jasno da se zdravstveno stanje građana alarmantno pogoršava”, piše u saopštenju.

Dodaje se da ni lokalni parlament nije održao vanrednu sjednicu na kojoj bi se pokušale usaglasiti mjere koje bi poboljšale životne uslove u gradu.

Tvrde i da čelnici lokalne uprave i dalje pokušavaju da opravdaju loš učinak kratkoročnih Vladinih mjera, a da alarmantna ekološka situacija u gradu pokazuje njihovu nemoć da pomognu vlastitim građanima.

“Uz to sasvim je jasno da je izgradnja drugog bloka i toplifikacija grada sve dalje od realizacije. Nemoć opštinsko rukovodstvo iskazuje i kroz neuspjelu politiku zapošljavanja građana, jer je nezaposlenost u Pljevljima znatno iznad republičkog prosjeka. Kao odgovor na takvo stanje u gradu je i dalje veoma evidento iseljavanje mladih. Ekološke organizacije i treću godinu zaredom organizuju krajem decembra u Pljevljima ekološki protest. Krajnje je vrijeme da svi subjekti u gradu jedinstvenim djelovanjem spriječe dalje umiranje Pljevalja i hitnim mjerama spriječe ekološki, zdravstveni i socijalni zločin prema vlastitim građanima”, navodi se u tekstu.

Bonus video: