Vlada donijela Strategiju za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije

"Strategija se bavi implementacijom politike zaštite prava lica sa invaliditetom od diskriminacije i promocije jednakosti sa drugim licima, sa definisanim mjerama i aktivnostima za obezbjeđivanje potpune zaštite lica sa invaliditetom od diskriminacije u svim oblastima života", pojašnjava se u saopštenju
60 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2016. 16:30h

Vlada Crne Gore je u skladu sa obavezama iz međunarodnog prava, domaćih ustavnih i zakonskih normi, donijela Strategiju za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021. godine sa Akcionim planom za 2017-2018. godinu, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

"Strategija se bavi implementacijom politike zaštite prava lica sa invaliditetom od diskriminacije i promocije jednakosti sa drugim licima, sa definisanim mjerama i aktivnostima za obezbjeđivanje potpune zaštite lica sa invaliditetom od diskriminacije u svim oblastima života", pojašnjava se u saopštenju.

Kako su kazali, Vlada je usvojila Informaciju o trenutnoj epizootiološkoj situaciji sa predlogom nadoknade štete držaocima čije su životinje uginule od bolesti plavog jezika.

"Odlučeno je da nadoknada, prema procijenjenoj vrijednosti, bude isplaćena svim gazdinstvima koja su pretrpjela štetu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su zaduženi da do kraja godine pripreme plan preventivnih mjera u cilju suzbijanja ovih i drugih potencijalnih opasnih zaraznih bolesti u 2017. godini", navodi se u saopštenju.

Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji partnerskih ciljeva u 2016. godini.

Podjseća se da je Crna Gora ove godine nastavila realizaciju PARP programa, kao jednog od mehanizama Partnerstva za mir koji se, između ostalog, koristi i za vođenje i procjenu odbrambenog i vojnog napretka u reformama.

"Konstatovano je da je Crna Gora napravila značajan progres u prosecu odbrambenih reformi što je bio zaključak i NATO Direktorata za planiranje snaga u PARP u izvještaju u junu 2016. godine", kaže se u saopštenju.

U sklopu implementacije Zakona o iseljenicima, Vlada je donijela Odluku o obrascu zahtjeva, izgledu i sadržaju iseljeničke knjižice.

Ističe se da je Vlada usvojila i II Izvještaj ekspertske grupe Savjeta Evrope GRETA o implementaciji Konvencije Savjeta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori i zadužila nadležne organe da blagovremeno preduzmu aktivnosti u cilju implementacije preporuka i zaključaka iz Izvještaja.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala Srđana Kusovca za rukovodioca Službe za odnose s javnošću, a za sjevjetnike premijera imenovani su Mirjana Ivanović i Ljubo Knežević.

Kako se navodi u saopštenju Vladinog Biroa za odnose s javnošću, Vlada je izražavajući kontinuitet vladine politike i njenu snažnu i jedinstvenu podršku poštovanju ljudskih prava svih, uključujući i LGBT zajednicu odredila ministre Mehmeda Zenku i Janka Ljumovića da učestvuju u subotu na Paradi ponosa.

Bonus video: