Bogdanović: CG primjer dobre prakse u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou

„Kvalitetna i efikasna decentralizacija, zasnovana na principima odgovornosti i transparentnosti rada lokalnih samouprava, moguća je samo uz uspostavljanje i stalno unapređivanje saradnje između lokalnih samouprava i njihovih asocijacija, na jednoj strani, i centralnih vlasti, na drugoj strani“, naveo je Bogdanović
105 pregleda 10 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 15.12.2016. 16:59h

Crna Gora predstavlja primjer dobre prakse u regionu zapadnog Balkana, kada je u pitanju borba protiv korupcije na nivou lokalne samouprave, poručeno je na konferenciji u Podgorici.

Dvodnevna konferencija „Jačanje lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope“, u ogranizaciji Zajednice opština Crne Gore i Mreže asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Evrope – NALAS, počela je danas u Podgorici, a centralne teme su decentralizacija, ekonomski rast i antikorupcija na lokalnom nivou.

„Konferenciju je otvorio Aleksandar Bogdanović, Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, koji je istakao da Crna Gora predstavlja primjer dobre prakse u regionu Zapadnog Balkana, kada je u pitanju borba protiv korupcije na nivou lokalne samouprave“, saopšteno je iz Zajednice opština.

Bogdanović je zahvalio Misiji OEBS-a u Crnoj Gori koja već godinama podržava rad lokalnih samouprava u dijelu povećanja transparentnosti, efektivnosti rada, kao i razvijanja politika integriteta na lokalnom nivou.

„Kvalitetna i efikasna decentralizacija, zasnovana na principima odgovornosti i transparentnosti rada lokalnih samouprava, moguća je samo uz uspostavljanje i stalno unapređivanje saradnje između lokalnih samouprava i njihovih asocijacija, na jednoj strani, i centralnih vlasti, na drugoj strani“, naveo je Bogdanović.

Kako je rekao, saradnja treba da se ostvaruje na principima zajedničkog rada na izradi zakonodavnog okvira i stvaranju uslova za njegovu implementaciju u praksi na način koji će obezbijediti efikasno vršenje poslova na lokalnom nivou.

Izvršni direktor NALAS-a, Keljmend Zajazi, kazao je da lokalne samouprave u jugoistočnoj Evropi treba da redefinišu svoju strategiju i ožive proces decentralizacije kako bi ga vratile na pravi put.

„Decentralizacija u jugoistočnoj Evropi nije potrebna samo da bi se unaprijedio kvalitet javnih usluga i života njenih građana, već je to preduslov za dalju demokratizaciju, prevenciju sukoba interesa i obezbjeđenje ekonomskog rasta“, smatra Zajazi.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić, naveo je da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova svakog demokratskog sistema i da se pravo građana da obavljaju javne poslove, kao jedan od osnovnih demokratskih principa, može najneposrednije ostvariti na lokalnom nivou.

Javne poslove po pravilu, dodao je, treba da vrše prije svega one vlasti koje su najbliže građanima.

Lokalna samouprava u Crnoj Gori, kako je rekao Bojadžić, susreće se sa određenim teškoćama, a i otvorenim pitanjima - koje nadležnosti dati lokalnim zajednicama, a koje zadržati na centralnom nivou, da li i kojoj mjeri treba promijeniti distribuciju javnih prihoda u korist lokalne samouprave.

„Da li sadašnji koncept organizacije lokalne uprave i lokalnog službeničkog sistema može da obezbijedi dostizanje planiranih ciljeva da jedinice lokalne samouprave budu značajan činilac u stvaranju dobrog ekonomskog i socijalnog ambijenta za građane i privredu lokalne zajednice, a ne produžena ruka vlasti“, naveo je on.

Konferencija je okupila predstavnike 12 asocijacija lokalnih samouprava iz jugoistočne Evrope, međunarodnih organizacija, lokalnih i centralnih vlasti koji će diskutovati o gorućim temama od interesa za jedinice lokalne samouprave, razmijenjivati mišljenja, predstavati primjere dobre prakse, i koristeći iskustva evropskog zakonodavstva, dati smjernice za budući razvoj lokalne samouprave i pravce dalje decentralizacije do 2022. godine.

Bonus video: