Šehović: Odgovaraće oni koji su omogućili da bukvar dođe do učenika

Sporni bukvar, koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštru javnu reakciju roditelja prethodnih dana
50 pregleda 115 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.12.2016. 16:15h

Novoimenovani ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da će odgovarati prosvjetni radnici, koji su omogućili da Bukvar, čiji je izdavač "Naša škola pet plus" , dođe do učenika.

Šehović je danas, prilikom obilaska radova na stambenom objektu namijenjenom prosvjetnim radnicima u Podgorici, kazao da u školu može ući samo udžbenik koji je odobren od nadležnih institucija.

“Svi koji su omogućili da takav materijal uđe među učenike su u tome pogriješili i bavićemo se time u skladu sa propisima”, naglasio je.

Šehović je rekao da se Ministarstvo prosvjete oglasilo tim povodom, nije ulazilo u suštinu samog teksta, već je samo ukazalo da taj materijal nije dobio potrebnu potvrdu Nacionalnog savjeta za obrazovanje, i u tom smisli pa ne može služiti u školama za bilo kakav oblik izvođenja nastave.

Sporni bukvar, koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštru javnu reakciju roditelja prethodnih dana.

Na društvenim mrežama i pojavile dvije stranice iz spornog bulevara na kojima djeca uče slova “ ś ” i novo slovo “ ź ”.

“U śenu (sjenu) je klackalica. Na njoj śede (sjede) śaka i Maśa. Smješkaju se Gośi i Miśi, dok čekaju red.”

Iz Ministarstva prosvjete su nakon toga saopštili da sporni bukvar nema saglasnost Ministarstva prosvjete i odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

“Nacionalni savjet za obrazovanje kao obaveznu literaturu je odobrio samo udžbenik i radnu svesku 'Čigra slova i glasova', kao i udžbenik 'Kako to može', koji se koriste za sticanje znanja iz Crnogorskog jezika i književnosti.

Nijedan drugi udžbenik, niti bukvar nije odobren ni preporučen kao dodatna literatura od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da svi koji se bave izdavaštvom izdanja koja se mogu koristiti u obrazovno-vaspitnim ustanovama treba da postupe u skladu sa propisima.

Šehović je kazao da resor na čijem je čelu u narednom periodu očekuje posao, koji treba da rezultira sistemom obrazovanja.

“Preduslov za igradnju takvog sistema je vraćanje autoriteta i društvenog ugleda prosvjetnim radnicima”, zaključio je.

Bonus video: