Novske četvorke danas slave 19. rođendan

Od jesenas svo četvoro su studenti - Ivana u Podgorici, a Petar, Vasilije i Božidar u Kotoru
298 pregleda 3 komentar(a)
Mijuškovići, Novske četvroke, Foto: Privatna arhiva
Mijuškovići, Novske četvroke, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.12.2018. 14:57h

Prve i jedine četvorke u Crnoj Gori - Ivana, Božidar, Vasilije i Petar Mijušković iz Kumbora danas slave 19. rođendan. Prvi put neće ga proslaviti zajedno jer im to ne dozvoljavaju njihove studentske i sportske obaveze.

Ivana je studentkinja Pravnog fakulteta u Podgorici i sprema kolokvijum, a Petar je u Splitu sa vaterpolistima Jadrana, čiji je prvotimac. Samo će Vasilije i Božidar biti kod kuće.

“Od jesenas sve četvoro su studenti - Ivana u Podgorici, a Petar, Vasilije i Božidar u Kotoru studiraju na Fakultetu za turizam, odnosno na Pomorskom fakultetu. Nije bilo lako opremiti djecu za fakultet, a teško je i finansijski ispratiti i sve njihove potrebe. Treba im obezbijediti knjige, odjeću, obuću, a za Ivanu treba platiti i stan koji dijeli sa drugaricom i sve što ide uz to. Iako momci žive sa nama, treba im platiti autobuske karte do Kotora, a kada imaju cjelodnevnu nastavu tu su dodatni troškovi za hranu”, kaže njihova majka Vesna.

Suprug Srđan radi, a ona i djeca su, osim Petra koji zbog treninga i obaveza u VK Jadran nije mogao ljetos, radili na sezonskim poslovima.

“Moja djeca su, kada su stasali za srednju školu, svakog ljeta radili, ponekad i dva posla, da bi imali za ekskurziju, neke njihove potrebe i upotpunili kućni budžet”, priča Vesna.

Ona kaže da nije bilo lako podizati četvoro djece koje su svjetlost dana ugledali istog dana u roku od pet minuta 1999. godine u Podgorici.

“Nemoguće je bilo uskladiti da spavaju i jedu u isto vrijeme. Završim četvrto sa hranjenjem, a ono prvo već počne da plače. Bila sam hronično neispavana, tako da sam poslije izvjesnog vremena sve počela da pišem kako ne bih nešto zaboravila”, priča Vesna.

Sada kada im nije toliko potrebna, Vesni bi dobro došao stalni posao jer uprkos tome što suprug radi, a djeca i sama doprinose kućnom budžetu, nije lako živjeti bez dodatnih primanja i pomoći.

“Najvažnija je staloženost i strpljenje”, kaže Vesna.

Bonus video: