Svako treće dijete imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu

“Zaštita djece od nasilja na internetu mora postati važan dio tekućih reformi u društvu. Stoga, digitalna pismenost zahtijeva veću pažnju, naročito u odnosu na nastavnike, roditelje i djecu, a škole su u najboljoj poziciji da vode proces izgradnje bezbjednog digitalnog društva u Crnoj Gori”
0 komentar(a)
UNICEF kampanja internet djeca, Foto: Twitter.com/UNICEFmne
UNICEF kampanja internet djeca, Foto: Twitter.com/UNICEFmne
Ažurirano: 15.12.2016. 12:51h

U Crnoj Gori je više od trećine djece imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu i ono je prisutnije među dječacima nego djevojčicama, pokazuju podaci istraživanja koje je sprovedeno u okviru kampanje "Zaustavimo nasilje onlajn (online)”.

UNICEF će, povodom 70. rođendana, u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore “Zaustavimo nasilje onlajn”, u saradnji sa Centrom za prava djeteta, organizovati debatu mladih na temu vršnjačkog nasilja na internetu, u amfiteatru zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Debata se, kako se navodi, zasniva na podacima iz istraživanja, koje je sprovedeno po metodologiji koju su razvili Londonska škola ekonomije i političkih nauka i UNICEF-ova kancelarija za istraživanja – Inoćenti.

Istraživanje je, kako je saopšteno iz UNICEF-a, pokazalo da je 38 odsto djece Crne Gore imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu u posljednjih godinu.

Ta iskustva su, dodaje se, dosta prisutnija među dječacima nego djevojčicama.

“Njihov broj znatno se povećava kako djeca rastu. Štaviše, djeca od devet do 17 godina identifikuju nasilje i tuče kao glavne sadržaje koji ih uznemiravaju na internetu. Djeca kažu da ih na internetu najviše uznemiravaju vršnjaci”, pokazuju podaci iz istraživanja o djeci, roditeljima i internetu koje je sprovedeno u Crnoj Gori, tokom maja i juna.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, u debati će učestvovati predstavnici đačkih parlamenata srednjih škola iz Podgorice i gimnazijalci iz Berana, Bara i Cetinja.

Predstavnici crnogorske Vlade i relevantnih institucija, međunarodne zajednice, nevladinog i privatnog sektora imaće priliku da se iz publike uključe u diskusiju sa mladima.

“Tokom debate koristiće se podaci iz fokus grupa koje su gimnazijalci u Baru, Beranama i Cetinju organizovali sa vršnjacima uz podršku UNICEF-a, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću i istraživačke agencije Ipsos", kaže se u saopštenju.

Gimnazijalcima će šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, profesorica Filozofskog fakulteta Lidija Vujačić i predstavnik Ipsos-a Vladimir Raičević uručiti sertifikate za učešće u participativnom istraživanju na temu interneta i mladih.

“Da bi izgradili društvo po mjeri djeteta, jedna od stvari koju treba da radimo je da slušamo djecu i mlade i da na osnovu onoga što nam oni govore definišemo i primjenjujemo adekvatne politike. Zbog toga smo odlučili da na 70. rođendan UNICEF-a glavnu riječ damo mladima Crne Gore”, kazao je Perks.

On je istakao da se u digitalnom svijetu današnjice nasilje na internetu i van njega često sprepliću i stvaraju začarani krug.

Kako se navodi, svako peto dijete je gledalo tuču vršnjaka koju je prijatelj snimio telefonom i objavio na internetu, svako šesto je taj snimak komentarisalo uživo, a sedam odsto je komentare na snimak tuče vršnjaka objavilo na internetu.

“Zaštita djece od nasilja na internetu mora postati važa dio tekućih reformi u društvu. Stoga, digitalna pismenost zahtijeva veću pažnju, naročito u odnosu na nastavnike, roditelje i djecu, a škole su u najboljoj poziciji da vode proces izgradnje bezbjednog digitalnog društva u Crnoj Gori”, zaključio je Perks.

Bonus video: