Tivćanin štrajkuje "glađu do smrti" dok ne dobije put

"Svjesno godinama gaze moja osnovna ljudska prava"
121 pregleda 4 komentar(a)
Zlatan Perak, Foto: Siniša Luković
Zlatan Perak, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.12.2016. 09:57h

Tivćanin Zlatan Perak započeo je juče u svojoj kući "štrajk glađu do smrti", ili ispunjenja zahtjeva - obezbjeđenja slobodnog i nesmetanog prilaza njegovom zemljištu na brdu Činovica, u mjestu Luka kod Lepetana.

Perak tvrdi da već 23 godine pokušava da dobije kolski prilaz svojoj imovini, sporeći se sa susjedima za koje tvrdi da su uzurpirali nekadašnji državni put i na njemu sagradili nelegalne objekte. Ističe da je ranije dobio presudu Vrhovnog suda za uklanjanje tih objekata, koja nikada nije do kraja realizovana.

Opština je u međuvremenu 2008. donijela novi DUP Lepetene kojim je Peraku ucrtala novi prilazni put sa druge strane, ali opet preko imovine susjeda sa kojima se spori. Do danas, izgradnja plana po DUP-u kojeg je u međuvremenu kao pravno validnog potrdio i Ustavni sud, nije počela, pa Perak kaže da ne može da valorizuje svoju imovinu. Tvrdi da je proteklih godina pretrpio štetu koja se mjeri milionima eura.

"Zaista nemam nikavog drugog izbora nego da se okrenem ovom najradikalnijem vidu protesta, jer Opština Tivat i država Crna Gora svjesno godinama gaze moja osnovna ljudska prava i uništavaju mi život, organizovanim kriminalom i namjernim nezakonitim postupanjem. O svemu sam obavijestio Dom zdravlja Tivat, gdje su me ubjeđivali da odustanem od ovakvog protesta zbog mog ionako narušenog zdravlja, ali zaista nemam drugog načina da se izborim za svoja i prava svoje porodice".

Perak kaže da je štrajk započeo nezadovoljan onim što su mu na sastanku juče ujutro rekli gradonačelnica Tivta Snežana Matijević i njeni saradnici. On je pojasnio da mu je rečeno da Opština trenutno nema para da sada gradi po DUP-u iz 2008. ucrtani put, niti namjerava da ruši u međuvremenu izgrađene bespravne objekte na trasi starog.

"Obećali su da će put po aktuelnom DUP-u graditi u dvije faze od kojih će prva početi tek 2018. Zaista nakon 23 godine borbe sa vjetrenjačama, nemam vremena da toliko čekam, pa neka počnu da grade taj put do moje imovine u ovih narednih desetak dana koliko ću, vjerovatno, izdržati bez hrane".

Perak kaže da je obavijetio državno tužilaštvo, brojna diplomatska predstavništva stranih zemalja, predstavnike državnih organa Hrvatske čije državljanstvo ima i organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

Bonus video: