Grip se širi, epidemija još daleko

Prijavljeno je 47,4 oboljelih na 100.000 stanovnika, a epidemijski prag je dva puta veći
104 pregleda 5 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2016. 07:06h

Ukupno 294 osobe registrovane su kod izabranih ljekara sa simptomima gripa prošle sedmice, ali broj oboljelih još nije poprimio epidemijske razmjere.

Prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prijavljeno je 47,4 oboljelih na 100.000 stanovnika, a prag za proglašenje epidemije iznosi 100.

Iz IJZ je saopšteno da je od 5. do 11. decembra prisustvo gripa laboratorijski potvrđeno kod 18 osoba.

Istakli su da je za dvadesetak dana virus potvrđen kod 21 osobe i da je dokazan tip A H3.

Iz IJZ su podsjetili da je ove sezone prijavljen jedan smrtni slučaj od gripa, kada je preminuo čovjek star 63 godine koji je bolovao od hroničnih bolesti i nije bio vakcinisan.

Od komplikacija gripa tokom prošle sezone, koja je počela tek u januaru ove godine, umrlo je 10 osoba.

Broj oboljelih nije dostigao epidemijske razmjere, jer je maksimum zabilježen od 28. marta do 4. aprila, kada je registrovano 38 oboljelih na 100.000 stanovnika.

"Vijesti" su ranije ove godine objavile da je, prema analizi IJZ, u posljednjih 10 godina broj oboljelih od gripa značajno varirao.

Tako 2006. godine nijedan građanin nije obolio od sezonskog virusa, dok je 2009. godine registrovano čak 18.393 slučajeva (2.844 oboljela na 100.000 stanovnika).

Iz IJZ su tada naglasili da se grip obično javlja u periodu od oktobra do marta i da se nikada ne zna da li će biti blagog, srednjeg ili jakog intenziteta.

Na pitanje da li i na koji način vremenski uslovi imaju uticaj na povećanje ili smanjenje broja oboljelih, odgovorili su da sunčano i vjetrovito vrijeme uništava viruse i onemogućava im razmnožavanje, dok u hladnom i vlažnom okruženju virus preživljava od pet do šest časova.

Epidemiolozi poručuju da je najbolja preventivna mjera vakcina protiv gripa, koja se može primiti u bilo koje vrijeme, čak i kada virus cirkuliše u populaciji.

Međutim, istakli su da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje od vakcinisanja. Poručili su građanima da redovno provjetravaju prostorije, izbjegavaju bliske kontakte sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta i redovno peru ruke. U Evropskom regionu dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo rjeđe registruje podtip H1 i tip B.

Bonus video: