Opasni otpad voze iz Trebaljeva

Službenici podružnice te firme u Podgorici, grit od pjeskarenja čeličnih konstrukcija željezničkog mosta u Trebaljevu prevoze u Hrvatsku
82 pregleda 0 komentar(a)
Otpad, Trebaljevo, Foto: Privatna arhiva
Otpad, Trebaljevo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.12.2016. 20:27h

Predstavnici građevinske austrijske kompanije Štrabag (Strabag Ag Austia), počeli su juče da transportuju opasni otpad iz kolašinskog sela Trebaljevo.

Službenici podružnice te firme u Podgorici, grit od pjeskarenja čeličnih konstrukcija željezničkog mosta u Trebaljevu prevoze u Hrvatsku.

Grit je na toj lokalciji bio uskladišten od ljetos, kada je most rekonstruisan.

Kako je “Vijestima” ranije saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, u privremenom skladištu nalaze se 132 tone otpada.

Napisali su da je otpad spakovan u 120 džambo vreća i uskladišten u skladu sa propisima.

Vreće sa gritom, kako su objasnili, bile su postavljene na betonskoj ploči, kako bi se spriječio kontakt sa zemljom i zaštićen aluminijskim kontejnerima.

Mještani tog sela nedavno su govorili da su zabrinuti, jer je odvoz otpada odlagan nekoliko puta zbog komplikovanih procedura dobijanja tranzitnih, izvoznih i uvoznih dozvola.

“Zabrinuti smo jer su nas informisali da taj materijal sadrži olovo i druge supstance opasne po život čovjeka i okolinu. U blizini kontejnera, gdje je uskladišten otpad , su i tri izvora pijaće vode. Kontejneri su od lima i vrlo ih je lako oštetiti, pa nam nije svejedno. Molimo nadležne da nam objasne o kakvoj materiji je riječ, te namjeravaju li da je uklone i kada”, kazao je jedan od mještana.

Grit iz Trebaljeva treba da bude odvezen u Hrvatsku, a juče je iz tog sela manjim teretnim vozilima otpreman do Bakovića.

Bonus video: