Opština Tivat odgovorila TA: Radimo po zakonu, a „bolest je svačija“

Pozivajuči Kovačevića da sačeka odluku Upravnog suda i u slučaju „The Black Sheep“, Laličić je podvukla da „niko ne zna kakva će ta odluka biti, jer Sud može na drugačiji način da cijeni dokaze, da poništi rješenje iz nekih formalnih razloga
152 pregleda 1 komentar(a)
Crna ovca, Foto: Siniša Luković
Crna ovca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.12.2016. 17:16h

Gradonačelnica Tivta prof. Dr. Snežana Matijević (DPS) kazala je da svima koji smatraju da lokalna uoprava radi nezakonito, na raspolaganju stoje „pravna sredstva i relevantne institucije“.

„Sigurna sam da se u releventne institucije ne ubraja „sud javnosti“ i da se do odgovora na ovakva i slilna pitanja ne dolazi medijskom polemikom“, saopštila je juče Matijevićka reagujući na stavove opozicione strane Tivatka Akcija (TA) u tekstu „Opozicija napala lokalnu vlast zbog skandala sa popularnim lokalom“. TA je ukazala na čudno postupanje lokalne uprave sa gastro pabom „The Black Sheep“ kome je Opština prvo dala, a potom pod pritiskom porodice Zeković- susjeda tog lokala, ukinula dozvolu za priređivanje muzike. TA je lokalnu upravu optužila da je u ovom slučaju postupila potpuno nezakonitio jer „The Black Sheep“ ima sve sertifikate koji pokazuju da je buka u tom lokalu ispod zakonskih normi, čak i ispod važećih evropskih standarda, te da je Opština podlegla „političkom pritisku“ simpatizera DPS. To se loše odrazilo na rad paba čiji su vlasnici pokrenuli sudske tužbe i traže odštetu od grada.

Odgovarajući TA, gradonačelnica Matijević je juče kazala da je Komunalna policija je dužna da prilikom intervencija sačinjava zapisnike i zabilješke, “što je uredno činila.”

“Dužna je da vrši komunalni nadzor i u okviru istog ukoliko je potrebno, izvrši mjerenje buke, što je činila, u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini.-“kazala je Matijevič poručujući da je, ukoliko Upravni sud kojem su se vlasnici paba žalili, ipak donese presudu u njihovu korist što bi moglo rezultirati velikom materijalnom štetom za Opštinu, “stava da svi koji načine grešku, moraju za istu snositi posljedice, ma kakve one bile.”

Glavna administratorka Opštine Tivat Jovanka Laličić (DPS) TA je juče odgovorila da je ocjene te stranke o njenoj stručnosti “nimalo ne tangiraju, jer naprosto niste kompetentni da o tome dajete ocjenu.“ Poručila je da svoj posao obavlja na onovu papira koje joj donose stanke, a predsjednika TA Mirka Kovačevića nazvala je “multiopraktik sručnjakom“ koji je „preko noći a sve bez pokrića“ postao i tužilac i istražni sudija i sudija Upravnog i Vrhovnog suda i lokalni obdusman.

„G. Kovačeviću ja sam prije svega čovjek koji uvažava nečiju tešku bolest, vjeruje u nalaze ljekara specijalista, ali i vjeruje u onu staru izreku „da je bolest svačija“. Vaše targetiranje pojedinih zaposlenih u lokalnoj upravi i mene kao Glavnog administratora, doživljavam kao svojevrsni pritisak, da se javnost ubijedi da je neko po nekoj drugoj liniji - političkoj , nacionalnoj ili ne znam kojoj drugoj zlostavljan, da je „žrtva“ i da mimo sudova i zakonskog postupka izdejstvujete da se za blagdane koji dolaze emituje/odnosno izvodi muzika u navedenom lokalu“, kazala je Laličić, optužujući TA da „ima mentore“, i „odbacujući sa indignacijim kao neosnovane kvalifikacije“ stavove te stranke u vezi slučaja „The Black Sheep“.

„Sve je izrežirano, to je svakome jasno. Ali moje znanje i moj ugled takvi kao Vi i Vama slični, ne možete na Vašu veliku žalost umanjiti.“- poručila je Laličićka Kovačeviću upućujući ga da postavi odborničko pitanje o ovoj „stvari koja je dvostranačka“.

Laličić je kazala da ne radi sama u službi Glavnog administratora i da su sva riješenja koje je ta služba u protelom periodu donosila, bila zasnovana na pravu i činjenicama i da su mnogi od tih predmeta „pretpjeli provjeru od Upravnog suda i drugih sudskih instanci.“

Pozivajuči Kovačevića da sačeka odluku Upravnog suda i u slučaju „The Black Sheep“, Laličić je podvukla da „niko ne zna kakva će ta odluka biti, jer Sud može na drugačiji način da cijeni dokaze, da poništi rješenje iz nekih formalnih razloga.

„Pa i ako se to desi, ne znači „trijumf“ protivne strane jer se predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje.“- poentiraLa je glavna administratorka dodajući da je malo vjerovatno da će Upravni sud sam vatiti dozvolu za muziku popularnim tivatskom lokalu. Ona je kazala da „ne zna i ne mora da zna“ da li u Crnoj Gori postiji institucija koja je ovlašćena da izdaje sertifikate o zvučnoj izolaciji. „The Black Sheep“ inače, ima takvo riješenje zvanične sertifikovane institucije – podgoričkog Instituta za sigurnost, a koje pokazuje da je njegova zvučna izolacija u skladu sa zakonom i evropskim normama.

Laličić je predsjedniku TA kazala da „namjerno ili iz neznanja miješa nadležnosti“ i da Glavni administrator nije inspekcijski organ i „nemam pravo ni da po službenoj dužnosti vršim provjeru zakonitosti rješenja prvostepenih organa.“

„Glavni administrator radi isključivo na osnovu podnijetih žalbi od strane za to ovlašćenih subjekata, a rješenja o pravima i obavezama građana, privrednih subjekata preduzetnika donose prvostepeni organi koji su odgovorni za zakonitost istih. Moj stav kojim se rukovodimo u postupku rješavanja po žalbama, je „Zakon je jednak za sve“ svidjelo se to nekome ili ne“, zaključila je Laličić.

Bonus video: