Uspostaviće psihosocijalno savjetovalište za roditelje LGBT osoba

Izvršna direktorica Centra za porodično savjetovanje Narativ, Aleksandra Mitrović, rekla je da istraživanja koja su rađena u Crnoj Gori pokazuju da roditelji, ukoliko se njihova djeca izjasne kao članovi LGBT populacije, osjećaju jako neuspješno
205 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandra Mitrović, Foto: PR Centar
Aleksandra Mitrović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 14.12.2016. 16:39h

Centar za porodično savjetovanje Narativ, u partnerstvu sa Udruženjem Roditelji, dobitnik je sredstava na konkursu za dodjelu mini grantova projektima nevladinim organizacija (NVO), u okviru kojeg će uspostaviti psihosocijalno savjetovalište za roditelje LGBT osoba.

Konkurs za dodjelu mini grantova NVO raspisale su organizacije Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije u okviru projekta „Unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica Centra za porodično savjetovanje Narativ, Aleksandra Mitrović, rekla je da istraživanja koja su rađena u Crnoj Gori pokazuju da roditelji, ukoliko se njihova djeca izjasne kao članovi LGBT populacije, osjećaju jako neuspješno.

„To je podstaklo različite reakcije i način na koji se LGBT osobe kasnije uklope u društvo i u zajednicu i na koji način porodice izlaze na kraj sa tim. Iskustva govore o tome da se funkcionalnost porodice u tom periodu smanji“, kazala je Mitrović u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, podrška, koja je jako važna se pruži članovima LGBT zajednice u tom trenutku nestane, „a samim tim i podrška koja je potrebna porodici nestane“.

„Ne samo što je zahtjevno kako će član LGBT zajednice biti prihvaćen u sredini, takođe porodica čiji je član LGBT zajednice se osjeća odbačeno od sredine, što je isto važna stavka. Samim tim, ukoliko nema podršku, rizici se povećavaju“, smatra Mitrović.

Predstavnica Udruženja Roditelji, Lejla Abdić-Đoković, kazala je da je ta organizacija, koja se bavi zaštitom prava roditelja i djece, u partnerstvu sa Narativom, koji pruža psihološku pomoć, spojila ekspertize te dvije organizacije u cilju pripremanja projekta koji će pružiti psihosocijalnu podršku roditeljima LGBT osoba u Crnoj Gori.

„Za šest mjeseci koliko će trajati ovaj projekat, najbitnija aktivnost je da će stručnjaci koji će raditi u okviru psihosocijalnog savjetovališta prvo biti edukovani da rade sa roditeljima LGBT osoba. Nakon toga, planiramo uspstavljanje psihosocijalnog savjetovališta i vršnjačke grupe roditelja LGBT osoba“, rekla je Abdić-Đoković.

Ona je kazala da se nada da će realizacijom tih aktivnosti doprinijeti da se poboljša funkcionalnost porodica.

„U okviru projekta „Unaprjeđenje psiho-socijalne podrške roditeljima LGBT osoba“ očekujemo da ćemo imati edukovan kadar, koji će i nakon realizacije projekta nastaviti da pružaju psihosocijalnu podršku roditeljima LGBT osoba“, istakla je Abdić-Đoković.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da su konkurs raspisali sa ciljem podrške manjim organizacijama koje djeluju na lokalnom nivou širom Crne Gore zbog toga što je, kako je pojasnio, godinama najveći dio aktivnosti koji je realizovan na polju promocije i zaštite ljudskih prava LGBT osoba implemementiran u Podgorici.

„LGBT osobe žive širom Crne Gore i moramo da učinimo dodatne napore da se te aktivnosti prošire na cijelu državu i na sve gradove. Upravo iz tog razloga smo insistirali na tome da lokalne organizacije učestvuju na ovom konkursu kako bismo stvarali uslove da lezbejke, gejevi, biseksualne i transosobe žive slobodnije i u drugim gradovima“, istakao je Kalezić.

Realizacija ovog projekta, kako je ocijenio, biće jako značajna jer dolazi u pravo vrijeme zbog toga što veliki broj problema sa kojima se LGBT osobe u Crnoj Gori srijeću se dešava unutar porodica.

„Zbog toga smo i za temu Prajda ove godine uzeli sloga „Podrška – porodična vrijednost“. Vjerujem da će realizacija ovog projekta biti od značaja za sve one roditelje koji imaju problem zbog toga što oni ili sami ne razumiju ili zbog straha od osude okoline ne mogu ili ne žele da prihvate svoju djecu koja su LGBT osobe“, rekao je Kalezić.

Bonus video: