Soliter kod hotela Podgorica: Sud poništio odluku, Glavni grad tvrdi da dozvola važi

"Upravni organi su obavezni da ispituju osnovanost razloga u predlogu inspektora za urbanizam, za poništaj rješenja o građevinskoj dozvoli, zbog povrede zakona koju je taj inspektor u postupku kontrole izdate građevinske dozvole i kontrole tehničke dokumentacije koja joj je predhodila, utvrdio", navodi se u presudi
538 pregleda 19 komentar(a)
soliter, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
soliter, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2016. 18:41h

Upravni sud Crne Gore, usvojio je tužbu Uprave za inspekcijske poslove i poništio rješenje Glavnog administratora, kojim je odbijen predlog građevinskog inspektora za poništenje dozvole za gradnju solitera od 12 spratova pored hotela "Podgorica".

"Smatra se da je tuženi trebao da razmotri činjenice koje je inspektor za urbanizam shodno svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdio, pa zbog navedenog predlaže da sud tužbu usvoji i poništi osporeno rješenje", navodi se između ostalog u presudi.

Kako je istaknuto sud je ustanovio da obrazloženje Glavnog administratora sadrži kontradiktorne i nejasne razloge, jer ukazuje na konačnost i pravosnažnost rješenja o izdatoj građevinskoj dozvoli prema odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, bez dovođenja u vezu sa odredbama člana 148 stav 1 tačka 8 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kojim je regulisana obaveza inspektora za urbanizam, da podnese predlog organu lokalne uprave, da poništi rješenje o izdatoj građevinskoj dozvoli, ako ustanovi povredu zakona ili drugog propisa u tom postupku.

"Upravni organi su obavezni da ispituju osnovanost razloga u predlogu inspektora za urbanizam, za poništaj rješenja o građevinskoj dozvoli, zbog povrede zakona koju je taj inspektor u postupku kontrole izdate građevinske dozvole i kontrole tehničke dokumentacije koja joj je predhodila, utvrdio", navodi se u presudi.

Inspektor za urbanizam u martu je podnio Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine predlog za poništenje građevinske dozvole jer je prilikom provjere tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, utvrdio da ista nije urađena sa planskim dokumentom Izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno-kulturna zona na obali Morače - južni dio".

Sekretarijat je predlog odbio, obrazlažući da „rješenje o građevinskoj dozvoli nije pobijano žalbom u zakonskom roku, zbog čega je postalo konačno”.

Uprava za inspekcijske poslove se krajem marta na rješenje Sekretarijata žalila Glavnom administratoru, koji je takođe odbio žalbu, nakon čega su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

Iz Glavnog grada su saopštili da su dobili odluku Upravnog suda i u skladu sa njom organi već preduzimaju određene aktivnosti.

“Generalno, stav naših organa za svaki sličan zahtjev u vezi sa poništenjem građevinske dozvole je da nakon njene pravosnažnosti i konačnosti nije moguće ući u postupak njenog poništenja. Tumačenja pojedinih političkih partija presude Upravnog suda o građevinskoj dozvoli za objekat kod hotela 'Podgorica' apsolutno nijesu tačna. Upravni sud nije poništio građevinsku dozvolu, već je samo uputio organe Glavnog grada da ispitaju osnovanost razloga u prijedlogu inspektora za urbanizam”, navode iz PG biroa.

Kompanija „Normal tours”, vlasnika Žarka Burića krajem decembra prošle godine počela je izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

Tada su “Vijestima” saopštili da je vrijednost investicije 5,7 miliona eura, a završetak radova planiran za oktobar 2016. godine.

“Zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova”, saopšteno je iz kompanije.

Grupa "Kana": Glavni administrator da poništi građevinsku dozvolu

Cjelokupni slučaj oko objekta pored hotela Podgorica jasno pokazuje opredjeljenje nadležnih institucija za uništavanje kulturno-istorijskih vrijednosti i maksimiziranje profita privatnim investitorima, počevši od procesa izrade detaljnog urbanističkog plana, preko otuđenja zemljišta, do izdavanja građevinske dozvole, kazala je članica grupe "Kana-ko ako ne arhitekt?" dr Milica Vujošević.

Ona je istakla da presuda Upravnog suda ukazuje na slobodno tumačenje zakona od strane Glavnog administratora Glavnog grada, koji opravdava aktivnosti svojih službi, uprkos brojnim propustima na koje je ukazivala stručna javnost, od Inženjerske komore Crne Gore do urbanističkog inspektora.

"Ni poslije pet godina od kako je predata inicijativa za zaštitu hotela "Podgorica", on nije zaštićen. Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara u aprilu je obavijestila Savez arhitekata da je u toku izrada elaborata o zaštiti. Zašto se ovoliko čeka na zaštitu hotela i da li će se to ikad desiti, veliko je pitanje. Sada, kada je objekat u cjelini izgrađen, svi građani imaju priliku uživo da sagledaju negativne posljedice njegovog postojanja na ambijent. Slika odnosa prema kulturnom dobru i skrnavljenja ambijenta desne obale Morače izaziva razočarenje kod mnogih građana Podgorice i svih stranaca koji su se sa njom susreli. Budući da se predmet vraća Glavnom administratoru na ponovno razmatranje, aplujem da postupi po predlogu inspektora i poništi izdatu građevinsku dozvolu, kako bi se se povratilo povjerenje u institucije i ispravila nepravda koja je ovaj hotel zadesila", navela je Vujošević.

Demokrate: Pao je monstrum, čudovište ili nakaza na obali Morače, Stijepović da podnese ostavku

Odlukom Upravnog suda Crne Gore pao je monstrum, čudovište ili nakaza na obali Morače, koji se nalazi tik uz remek djelo crnogorske arhitekture - hotel "Podgoricu", te iz ovog razloga, koji nije i jedini, Demokratska Crna Gora traži hitnu ostavku gradonačelnika Stijepovića, saopštio je danas Vladimir Čađenović, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Glavnog grada i odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

Kako se navodi u saopštenju, Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju, na kojoj su njeni odbornici u Skupštini Glavnog grada upoznali javnost sa presudom Upravnog suda "kojom je poništeno rješenje Glavnog administratora Glavnog grada da se odbije žalba tužioca izjavljena protiv rješenja Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, a u vezi sa tzv. slučajem "čudovišta ili nakaze" uz hotel Podgoricu".

"Ovakva presuda potvrdila je osnovanost zahtjeva Demokrata za razrješenjem gradonačelnika, istaknutog još ranije, jer su tada, zajedno sa stručnom javnošću, naročito onim njenim dijelom, okupljenim u grupi "Kana", zahtijevali da nadležni u Glavnom gradu investitoru "Normal Tours" d.o.o oduzmu građevinsku dozvolu. Pozivam Glavnog administratora da nakon ovakve presude napokon donese zakonito rješenje, u skladu sa uputima Upravnog suda, kojim će se investitoru oduzeti građevinska dozvola i time stvoriti preduslovi da se nakaza ukloni sa lica Podgorice", istakao je Čađenović.

Po riječim Čađenovića, gradonačelnik Podgorice bi morao podnijeti ostavku i zbog neslavnog rezultata DPS-a na teritoriji glavnog grada, jer je opozicija pobijedila u više od 90 odsto područja grada.

Zdenka Popović, odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada, govorila je o tri bitne etape u vezi sa ovim slučajem.

"Prvo, da je izmjenama i dopunama urbanističkog projekta "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio" iz 2012. godine planirana izgradnja sedmospratnog objekta, umjesto dvanaestospratnice, te da je i sam planer u tom dijelu bio jasan. Drugo, podsjetila je na zahtjev kluba odbornika Demokrata od gradonačelnika da zatraži od investitora obustavu radova dok se ne utvrdi da li je dokumentacija za ovo područje usklađena sa zakonom. Istakla je i žal bivšeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića zbog odsustva razumijevanja i podrške kod Stijepovića", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

U saopštenju Demokrata se navodi da o kontinuitetu i istrajnosti zahtjeva Demokrata da se arhitektonska katastrofa na tlu Podgorice izbjegne, govori i pitanje odbornika Demokrata Vladimira Vujovića gradonačelniku Stijepoviću, koje datira iz marta ove godine, šta će uraditi da se obustave radovi na spornom soliteru, kako bi se obezbijedila primjena zakona, za šta kod predstavnika DPS-a nije postojala želja niti u jednom trenutku.

"Imajući sve prethodno u vidu, Popović se zapitala šta i kako dalje, te da li neko ima namjeru da dobijemo još jednu "Limenku" i da, zbog nepoštovanja zakona, budžet Glavnog grada bude oštećen za višemilionski iznos, koji će sigurno investitor istaći u svom zahtjevu za obeštećenje. Zbog štete, koju će morati da plaćaju svi građani Podgorice, insistiramo na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovom štetnom poslu, a od gradonačelnika tražimo neopozivu ostavku", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: