Nacionalnoj gardi države Mejn Orden crnogorske zastave

Farnem je, zahvaljujući na velikom crnogorskom državnom priznanju koje je dobila Nacionalna garda države Mejn, kazao da su vojske dvije države u ovih deset godina mnogo radile na saradnji, ulažući puno napora ka postizanju ciljeva Crne Gore
7 komentar(a)
Predrag Bošković Mejn, Foto: Mod.gov.me
Predrag Bošković Mejn, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 13.12.2016. 21:08h

Crna Gora ima razvijen strateški partnerski odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji se posebno manifestuje kroz kvalitetnu saradnju sa Mejnom, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je Nacionalnoj gardi te države uručio Orden crnogorske zastave Prvog stepena.

Večeras je na Vili Gorica svečano obilježen jubilej, desetogodišnjica strateškog partnerstva Crne Gore sa američkom Saveznom državom Mejn, koji je predstavljen kroz Državni partnerski program (State Partnership Program – SPP).

Bošković je tim povodom, u ime predsjednika Crne Gore, uručio Orden Nacionalnoj gardi države Mejn, koji je u ime Garde primio njen komandant, brigadni general Daglas Farnem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković je zahvalio SAD-u, kao glavnom strateškom partneru, na kontinuiranom prisustvu i konstantnoj podršci, ali i svim ostalim zemljama i njihovim predstavnicima koji su, prepoznajući i vrednujući potencijal i strijemljenja Crne Gore, nesebično učestvovali u njenim naporima.

"On je istakao da Crna Gora ima izuzetno razvijen strateški partnerski odnos sa SAD-om, koji se posebno manifestuje kroz kvalitetnu saradnju sa državom Mejn u okviru SPP“, kaže se u saopštenju.

Kako je dodao Bošković, veliki broj aktivnosti u toj saradnji bile su podrška Vojsci Crne Gore (VCG) na implementaciji partnerskih ciljeva, na povećanju sposobnosti za učešće u međunarodnim misijama, unapređenju sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i u unapređenju sistema ljudskih resursa.

Ministar je podsjetio da je Spoljnopolitički odbor Senata SAD, u prethodnoj sedmici usvojio Rezoluciju o podršci ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

"On je naglasio da takav vid podrške predstavlja dodatni podstrek nastavku realizacije započetih reformi, te svojevrsno priznanje sveobuhvatnom napretku koji je Crna Gora ostvarila, koje doprinosi ostvarenju našeg primarnog spoljno-političkog cilja“, navode iz Ministarstva.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, kazala je da kroz bilateralno partnerstvo sa Crnom Gorom, Nacionalna garda države Mejn igra ključnu ulogu u naporima SAD-a u napretku Crne Gore ka članstvu u NATO-u i, uopšte, u procesu evroatlantskih integracionih napora Crne Gore.

"Ona se zahvalila pripadnicima VCG i Nacionalne garde Mejna na krupnim koracima koje su napravili u procesu razvijanja vojnih kapaciteta Crne Gore, ali i na „dubokim i trajnim vezama koje su razvili“. Uehara je izrazila uvjerenje da će ovo partnerstvo nastaviti da doprinosi razvoju VCG, domaćoj i regionalnoj stabilnosti, kao i poboljšanju života građana Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Farnem je, zahvaljujući na velikom crnogorskom državnom priznanju koje je dobila Nacionalna garda države Mejn, kazao da su vojske dvije države u ovih deset godina mnogo radile na saradnji, ulažući puno napora ka postizanju ciljeva Crne Gore.

"Ovo priznanje predstavlja sav taj veliki trud“, kazao je Farnem, zahvaljujući i na posvećenosti crnogorske strane partnerstvu, kao i na gostoljubivosti pokazanoj kroz sve ove godine.

Bonus video: