Razviti kod učenika potrebne vještine i znanja

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavio prioritete rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za naredni period i istakao da je unapređenje kvaliteta obrazovanja je glavni cilj
118 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Bendžamin Perks, Foto: Mps.gov.me
Damir Šehović, Bendžamin Perks, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 13.12.2016. 17:45h

Rezultati PISA testiranja pokazuju da je potrebno fokusirati se na učenike i studente kako bi kod njih bila razvijena znanja i vještine koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je danas razgovarao sa šefom Kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžaminom Perksom, o kvalitetu obrazovanja u Crnoj Gori, rezultatima PISA testiranja i razvoju vještina za 21. vijek, kao i o predškolskom obrazovanju u okviru kog Ministarstvo i UNICEF imaju čvrstu saradnju.

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavio prioritete rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za naredni period i istakao da je unapređenje kvaliteta obrazovanja je glavni cilj.

"Želimo da se fokusiramo na učenike i studente kako bi kod njih razvili znanja, vještine i kompetencije koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada. Da moramo još raditi po ovom pitanju govore i nedavno objavljeni rezultati međunarodnog testiranja učenika PISA 2015, koji pokazuju blagi pomak u obrazovanju crnogorskih đaka u odnosu na prethodna testiranja“, kazao je on.

Prema riječima Šehovića, rezultati PISA testiranja će dati inpute za dalje djelovanje u obrazovnom sistemu koje će biti usmjereno na razvijanje nekognitivnih i socio-emocionalnih vještina, uključujući, kako je dodao, obuke nastavnika i reviziju kurikuluma u dijelu uvođenja vještina za 21. vijek, kao i još aktivniji rad Koordinacione grupe za unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Perks je poručio da se nada da će se uspješna saradnja Ministarstva i UNICEF-a biti nastavljena i u narednom periodu.

On se osvrnuo na realizaciju zajedničkih aktivnosti stavljajući akcenat na projekat podrške adolescentima „Razvoj vještina za XXI vijek“ i aktivnosti koje su postignute u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

"Sagovornici su se osvrnuli i na dobre rezultate kampanje „Svi u vrtić“ i izrazili zadovoljstvo postignutim ističući da je neophodno kontinuirano ulaganje u obrazovni sistem, kao i da će saradnja ove dvije institucije svakako doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: