Mijušković i Pićurić u trci za fotelju

Za direktorsko mjesto podgoričke ETŠ konkurisali nekadašnji ljuti neprijatelji - aktuelni i bivši direktori škole
1692 pregleda 1 komentar(a)
Nekadašnja direktorka i aktuelni direktor jedini kandidati za tu funkciju: Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Nekadašnja direktorka i aktuelni direktor jedini kandidati za tu funkciju: Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti

Kandidati za novog direktora podgoričke Elektrotehničke škole su aktuelni i nekadašnji rukovodioci te ustanove Veselin Pićurić i Nevena Mijušković, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, dokumentacija kandidata je dostavljena Ministarstvu prosvjete, ali još nije o tome odlučivano. Mijuškovićeva je bila na čelu ove ustanove do 2008, kada je za direktora izabran Pićurić.

Ministar Damir Šehović imaće pune ruke posla kad je ovaj izbor u pitanju.

Smjenu Pićurića više puta je tražila Prosvjetna inspekcija, navodeći da nesavjesno upravlja školom i raspolaže novcem. Nedavno je podgorički Osnovni sud utvrdio da je Pićurić nezakonito postavio i video nadzor u školi.

Mijuškovićeva je, pak, tokom posljednjeg mandata (2004-2008) vrlo često pominjana u medijima, što zbog toga što nije uspijevala da održi disciplinu učenika u školi, ali i što je u to vrijeme sa zaposlenima vodila više destina sudskih sporova, od kojih je većina okončana u korist nastavnika.

Mijuškovićeva je svojevremeno tužila i Pićurića za povredu ugleda i časti, jer je saopštio da je snimak vandalizma đaka u toj školi (prije desetak godina objavljen na sajtu “Youtube”) “izašao iz kuhinje bivše direktorke”. Nije poznat ishod ovog spora.

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je “Vijestima” da “ministar Šehović neće biti na slatkim na mukama”, kad je ovaj izbor u pitanju.

“Ne vjerujem da su i javne afere koje su pratile neke kandidate razlog kašnjenja odluke ministra, jer smo se nažalost navikli na tu vrstu predigre u ovom društvu”, kazao je on.

Podsjetio je i na to da je mnogim direktorima podgoričkih škola krajem godine istekao mandat.

“U većini škola ministar je imenovao nova lica na te funkcije. No, pokazao se i centralizovani mehanizam izbora. Školski odbori su samo sandučad za dokumenta kandidata, a nastavnička vijeća nisu upoznata sa obaveznim predlozima razvojnih planova škola...”, zaključio je Savović.

Bonus video: