Radović: Kajević ponižava, prijeti i ugrožava pacijente

Ona tvrdi da je sve počelo krajem 2014. godine kada je nakon infekcije beba u toj bolnici Kajević postavljen za člana Upravnog odbora Bolnice
337 pregleda 17 komentar(a)
Vesna Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Vesna Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.12.2016. 14:52h

Glavna sestra Anestezije i intenzivne njege i anestetičarka u bjelopoljskoj bolnici Vesna Radović optužila je anesteziologaSabahudina Kajevića za prijetnje i maltretiranja i poremećene međuljudske odnose na tom odjeljenju, koji se loše odražavaju na stanje najtežih bolesnika nakon operacija.

Radovićeva tvdi da joj je Kajević zabranio rad u operacionoj sali i u salu uveo sestru - neobučenu, nestručnu i nesposobnu za rad na aparatima koji dišu umjesto bolesnika dok su pod anestezijom.

Ona je pojasnila da je njen život pretvoren u pakao i da je zbog torture odlučila da progovori javno.

Ona tvrdi da je sve počelo krajem 2014. godine kada je nakon infekcije beba u toj bolnici Kajević postavljen za člana Upravnog odbora Bolnice.

„Kajević ponižava, prijeti i vrši psihičku torturu. Zbog učestalih problema i mobinga obraćala sam se menadžmentu Opšte bolnice i direktorki Biserki Bulatović, inspekciji rada, ministru zdravlja Budimiru Šegrtu, premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku države Filipu Vujanoviću, ali bez nekih konkretnih rezultata. Nakon svađe i problema 4. avgusta ove godine, kada su loši odnosi kulminirali, slučaj sam prijavila Centru bezbjednosti Bijelo Polje. Jedini odgovor je stigao iz kabineta predsjednika i premijera. Obaviještena sam da su kontaktirali ministra Šegrta i da im je on odgovorio da su dobili odgovor da je 'zbog nedoličnog ponašanja Kajevića u toku disciplinski postupak'“, priča glavna sestra.

Ona pojašnjava da joj se tog avgusta Kajević “unosio u lice, da je bio krvavih i razrogačenih očiju, pjenio i prijetio prstom unoseći se u lice”.

„Govorio mi je da neću tu raditi, da će me poslati da radim u intenzivnu, da nemam tapiju na to radno mjesto i da, ako ne vjerujem, provjerim u Upravi, odakle mu sve prenose, da radimo njemu iz leđa, da treba dovesti mlade sestre, da sestrama umjesto ugovora na neodređeno treba davati ugovore na po šest mjeseci 'pa da alapače skrate jezik', da smo stare i da nas treba zamijeniti mladim sestrama“, priča ona i dodaje da je Kajević “opsjednut mladim sestrama”, ali da ona sebe ne smatram starom i nesposobnom.

Loši odnosi su nastavljeni u tom mjesecu kada joj je Kajević navodno zabranio ulazak u operacionu salu.

„Od 16. avgusta, kada po redosljedu počinje moja pripravnost koja traje do 1. septembra, umjesto mene Kajević uvodi sestru Marinu Jaćimović u salu. Problem je u tome što je Jaćimović neobučena i nestručna i nesposobna za rad sa aparatima koji dišu umjesto bolesnika dok su pod anestezijom. To znači da se Kajević zajedno sa Jaćimovićevom igra ljudskim životima. Ona je tako nespremna radila sama na anesteziji dvije nedjelje a potom je dijelila posao sa koleginicom Ivanom Konatar još dvije nedjelje. Sve to vrijeme je radila kao smjenska sestra u intenzivnoj njezi. Loši međuljudski odnosi su toliko poremećeni i stvoreni su klanovi, pa se pitam kako će se to odraziti po zdravlje i zaposlenih i onih koji se liječe u toj bolnici. Ako si dobar i radiš odgovorno svoj posao, a nisi miljenik klana Kajevića i drugih, nema ti opstanka”, kazala je.

Radovićeva je istakla da je zbog mogućih posljedica samovolje Kajevića i njene radne obaveze da kao glavna sestra izdaje anestetike, narkotike i druge lijekove, prinuđena da ih izdaje neobučenoj sestri Jaćimović.

„I to radim tako što mi se ona potpisuje u svesci za ono što uzme iz apoteke. Potpuno je nezakonito raditi na takav način, ali sam za to, nakon žalbe čak i od direktorke Bulatović dobila instrukcije da tako radim, ali uz to nisam dobila nikakvo rješenje koje bi propratilo te aktivnosti. To je i ponižavanje radnika i dokazivanje sile, koliko je on moćan da može i to da radi“, priča Radovićeva.

Nakon žalbi inspekciji rada na osnovu zakona o zabrani zlostavljanja na radu, bolnica je odredila posrednika, inače portparola bolnice Milana Veličkovića, koji je predložio donošenje izjave o poštovanju pravila poslovne komunikacije.

U izvještaju o posredovanju od 24. oktobra ove godine, između ostalog, piše da je pokrenut postupak u toku koga su saslušane strane u sporu kao i zaposleni Službe anestezije i intenzivne njege.

„Na osnovu izjava i razgovora koji su obavljeni sa svim direktno i indirektno uključenim licima, stekao se utisak da se ovdje radi o poremećenoj međuljudskoj komunikaciji koja može uticati na kvalitet rada u službi“, piše u izvještaju.

Navodi se da je Kajević potpisao izjavu u kojoj se obavezuje da će prema sestri Radović imati profesionalan odnos i poštovanje na koje obavezuje etički kodeks bolnice.

Radovićeva je istakla da se Kajević ne pridržava nijednog, a naročito poslovnog kodeksa, jer kada je dežurni a njena je pripravnost, on poziva drugu anestetičarku.

Radovićeva tvrdi da je prijava Opštoj bolnici na Kajevića, uredno zavedena u arhivi prije tri i po mjeseca, da leži negdje sakrivena i po njoj se ništa ne radi.

„Na pitanja Ministarstva o prijavi uvijek odgovaraju da je postupak u toku, namjerno aludirajući na prijavu koja je podnesena inspekciji rada, dok ovu vješto sakrivaju. Jer u protivnom disciplinska komisija bi morala da zasjeda i istraži slučaj. Očekivala sam da će zbog takvog ponašanja i mnogih velikih propusta o kojima ne želim da govorim, a što je u Bijelom Polju javna tajna, biti sankcionisan, ali izgleda da će umjesto toga biti nagrađen, jer će, kako se priča, uskoro postati načelnik tog odjeljenja”.

O tim optužbama Kajević nije htio da priča, a iz bjelopoljske bolnice do zaključenja ovog broja niko nije odgovarao na ranije poslata pitanja.

“Anesteziolog odsutan tokom operacija”

Prema tvrdnjama glavne sestre Vesne Radović, Kajević godinama ne prisustvuje gotovo nijednoj kompletnoj operaciji u bjelopoljskojj bolnici i da je tu samo par minuta, dok se pacijent ne uspava.

“Često dok su pacijenti uspavani, on trkne do grada da obavi neki privatni posao i to znaju svi od Uprave do zaposlenih”, kazala je Vesna Radović.

Smatra da zbog ovakvog ponašanja anesteziologa najviše ispaštaju osoblje i pacijenti.

Bonus video: