Opozicija napala lokalnu vlast zbog skandala sa popularnim lokalom

Iako mu je zabranila izvođenje muzike, Opština redovno “The Black Sheep-u” obračunava i šalje račune za komunalnu taksu za izvođenje muzike. Ističući da je u ovom slučaju na djelu “zloupotreba političke moći”, iz TA su naveli da ne stoje “navodni argument” koje su opštinari naveli u riješenju o oduzimanju dozvole za muziku popularnom lokalu
64 pregleda 2 komentar(a)
Lokal ", Foto: Siniša Luković
Lokal ", Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.12.2016. 14:21h

Tivatska Akcija (TA) pozvala je juče lokalnu DPS-SD-HGI vlast da se “batale očiglednih partijskih i prijateljskih uticaja, i postupe u skladu s propisima” u slučaju lokala “The Black Sheep”.

Taj gastro pab je doveden pred zatvaranje jer mu je Opština Tivat prvo izdala, pa nakon brojnih žalbi komšija - porodice Zeković na navodnu veliku buku iz lokala, u aprilu ove godine oduzela dozvolu za priređivanje muzike. Lokalna vlast je to učinila bez mjerenja nivoa buke iz lokala koji jedini u Crnoj Gori, posjeduje zvanilčne sertofikate o pregledu i kvalitetu instalacija i izolacije, u koju je, prema navodima vlasnika paba, uloženo 6.500 eura.

Iako mu je zabranila izvođenje muzike, Opština redovno “The Blach Sheep-u” obračunava i šalje račune za komunalnu taksu za izvođenje muzike. Ističući da je u ovom slučaju na djelu “zloupotreba političke moći”, iz TA su naveli da ne stoje “navodni argument” koje su opštinari naveli u riješenju o oduzimanju dozvole za muziku popularnom lokalu.

“Komunalna policija prilikom bezbrojnih i bjesomučnih svojih kontrola, ni jednom nije utvrdila da je nivo buke od emitovanja muzike iz lokala bio veći od zakonom dozvoljenog, niti je, makar jedan jedini put, utvrdila da je nivo buke u susjednoj kući bio veći od zakonom propisanog! Povrh svega, vlasnici lokala su više puta izrazili spremnost da, zbog dobrosusjedskih odnosa, urade i dodatnu izolaciju, i još smanje nivo buke, iako ih zakon na to ne primorava. Opštinsku vlast ništa od toga nije interesovalo.”- saopštila je TA javno pitajući sekretarku za finansije i budžet Rajku Jovićević (DPS), zašto je u decembru prošle godine izdatu dozvolu za muziku “The Black Sheep-u” potpisala i ona i pravna savjetnica u tom sekretarijatu, a riješenje o ukidanju dozvole iz aprila ove godine, pravna savjetnica nije željela da potpiše.

“Kako to da u prvom Rješenju prihvatate “Proračun postojećeg stanja izolacije” Instituta „Sigurnost“ iz Podgorice, kao dokaz da je ispoštovan član 57 stav 2 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a u drugom Rješenju ga ne prihvatate, pozivajući se na isti član i i isti stav pomenutog Pravilnika.” – pitala je Jovićevićku TA.

Glavnu administratorku Opštine Jovanku Laličić (DPS) koja je odbacila žalbu “The Black Sheep-a” na ukidanje dozvole, ta opoziciona partija je pitala “kada ste, osim toga što ste pravni ekspert i opštinska siva eminencija opšte prakse – postali i ljekar specijalista, s obzirom da u svom Rješenju dajete medicinske dijagnoze.

”TA od Laličićke traži odgovor da li u Crnoj Gori postoji institucija koja je ovlašćena da izdaje sertifikate o zvučnoj izolaciji, te da li i svi ostali ugostiteljski objekti u Tivtu, koji imaju pravo da emituju muziku, imaju sertifikat te ovlašćene ustanove. Odbornik TA Miomir Abović od gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) zatražio je i da se javno izjasni da li, kao neko ko je odgovoran za zakonit rad lokalne uprave, smatra da su “nadležni opštinski organi u ovom slučaju apsolutno donosili rješenja u skladu s propisima, i da li u potpunosti stojite iza njihovih odluka.” “Da li ćete – u slučaju da Upravni sud donese presudu u korist vlasnika lokala, a oni nakon toga zatraže naknadu za štetu koja im je pričinjena – tu štetu platiti iz svog džepa i džepa funkcionera koji su donosili rješenja, ili novcem iz budžeta, tj. novcem svih građana Tivta? Da li je Komunalna policija Opštine Tivat dužna da prilikom intervencija sačinjava odgovarajuće zapisnike, i, u ovakvim slučajevima, izvrši mjerenja buke, ili služi za iživljavanje opštinske vlasti nad nepodobnim građanima i preduzetnicima?”- pitalo je Abović gradonačelnicu.

Istakao je da u TA očekuju jasne odgovore opštinara jer će u protivnom, “biti jasno da se u ovom slučaju radi o krajnje promišljenoj, namjernoj, i organizovanoj zloupotrebi političke moći s namjerom da se nekome onemogući pravo na rad, tj. da mu se naruše temeljna, Ustavom zagarantovana ljudska prava.” TA je poručila da će svi nadležni fiunkcioneri “morati da odgovaraju”, ukoliko Upravni sud kome su se vlasnici paba obratili tužbom protiv Opštine “donese jedinu moguću pravno utemeljenu presudu – u korist vlasnika lokala „Black Sheep“ “Ukoliko se desi – jer je u ovoj zemlji mračnih čuda sve moguće – da i Upravni sud potvrdi ovo bezakonje opštinskih organa, neka svim ostalim tivatskim ugostiteljima bude jasno da to znači da će i oni morati da prekinu emitovanje muzike u svojim lokalima. Jer zakon mora biti jednak za sve.”- poručila je TA.

Bonus video: