Ove političke partije će imati predstavnike na Paradi ponosa

„Očekujemo da i ova Parada protekne u mirnoj atmosferi, a država Crna Gora i njene institucije su tokom ranijih sličnih desavanja pokazale da su spremne da obezbijede ovakve događaje“, rekli su iz DPS-a agenciji MINA
98 pregleda 39 komentar(a)
Parada ponosa 2015, Foto: Vijesti
Parada ponosa 2015, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.12.2016. 12:55h

Većina partija najavila je da će imati predstavnika na Paradi ponosa, zakazanoj za 17. decembar, ocjenjujući da crnogorsko društvo sazrijeva u pogledu demokratskih kapaciteta i prihvatanja različitosti.

Kako su kazali iz Demokratske partije socijalista (DPS), oni će, kao i na svakoj prethodnoj Paradi, imati predstavnika, a o konkretnim imenima odlučiće naknadno.

„Očekujemo da i ova Parada protekne u mirnoj atmosferi, a država Crna Gora i njene institucije su tokom ranijih sličnih desavanja pokazale da su spremne da obezbijede ovakve događaje“, rekli su iz DPS-a agenciji MINA.

Oni su ocijenili da crnogorsko društvo iz godine u godinu sazrijeva i bolje prihvata različitosti, „tako da i sama Parada postaje uobičajeno godišnje dešavanje“.

Socijaldemokrate (SD) će na Povorci ponosa predstavljati članica Predsjedništva Marija Blagojević a, kako su najavili, događaju će prisustvovati i članovi Omladine SD-a.

„Naše ljevičarsko opredjeljenje nas obavezuje da možda više nego drugi, iako to treba da bude obaveza svih, budemo posvećeni poštovanju dostojanstva, prava i sloboda čovjeka, nezavisno od njegove nacionalne i vjerske pripadnosti, pola, seksualne orijentacije, socijalnog statusa, političkog uvjerenja ili drugih posebnosti“, rekla je Blagojević.

Ona je, kako je kazala, uvjerena da će ovogodišnja Parada proteći mirno i u lijepoj atmosferi.

„S obzirom na to da sam prisustvovala i prošlogodišnjoj Paradi, koja je protekla mirno u jednoj lijepoj atmosferi, uvjerena sam da će i ovogodišnja proći u takvom duhu“, navela je Blagojević.

Ona smatra da crnogorsko društvo sazrijeva i u pogledu demokratskih kapaciteta i prihvatanja različitosti.

„Ljudi postaju svjesni da Crna Gora mora, bez alternative, biti društvo u kome se svaki njen građanin osjeća bezbjednim i nediskriminisanim po bilo kom osnovu. To je društvo koje mora počivati na demokratskim principima, u kojem su zaštićena sva ljudska i manjinska prava i slobode“, rekla je Blagojević.

Ona je ocijenila da je prošlogodišnja Parada pokazala da je crnogorsko društvo mnogo zrelije u odnosu na prethodne godine, „kada smo bili svjedoci nemilih scena za koje ne smijemo dozvoliti da se više ikad ponove“.

I iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija najavljeno je da će imati predstavnika na Paradi ponosa.

Delegaciju Socijaldemokratske partije će, kakoje saopšteno iz te stranke, predvoditi potpredsjednica Mirel Radić Ljubisavljević.

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da je, iako u ovom trenutku nisu još delegirali konkretnog predstavnika, sasvim izvjesno da će predstavnik Demosa biti na Paradi.

„Mi, ne samo da ćemo ostati solidarni sa ugroženim grupama, već ćemo se boriti na konkretan način za ostvarivanje njihovih prava koja će im omogućiti ravnopravan položaj u svim aspektima života“, saopštio je Lekić.

On, kako je kazao, očekuje da će događaj proteći mirno.

„Mislim da je prvi talas otpora prema različitom, nerijetko manifestovan na krajnje primitivnim formama, ipak prošao u Crnoj Gori“, saopštio je Lekić.

Prema njegovim riječima, postignuti stepen tolerancije prema drugom, posebno prema ugroženim grupama, biće kriterijum postignute emanacipacije crnogorskog društva.

Lekić je ocijenio da se, iako teško, ostvaruju pomaci na tom planu.

„Taj zadatak čeka sve nas, od civilnog društva preko političkih subjekata sve do vlasti. Upravo institucije vlasti treba da pređu sa retorike ka rješavanju konkretnih pitanja koja se tiču LGBT zajednicu“, poručio je Lekić.

Koordinator kancelarije za ljudska prava Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Miranović, saopštio je da će on i predstavnici mreže mladih PzP-a prisustvovati Paradi.

„Naše prisustvo na Paradi je nastavak i praktično djelovanje u pravcu promovisanja i poštovanja ljudskih prava, u skladu sa savremenim evropskim standardima“, kazao je Miranović. On je kazao da održavanje Parade u svim državama svijeta povlači sa sobom i okupljanje protivnika javnog manifestovanja promocije LGBT prava i sloboda.

Prema riječima Miranovića, osporavanje prava na javne manifestacije kojima se promovišu LGBT prava i slobode, najčešće je povezano sa religiskim shvatanjem nastanka, funkcionisanja, pa i samog smisla postojanja ljudskog drustva.

On je podsjetio da savremeno evropsko demokratsko društvo, koje počiva na sekularno uređenoj državi u svojim osnovama nosi poštovanje prema različitom mišljenju.

Miranović je dodao da savremeno evropsko demokratsko društvo nosi i obavezu da se društvene razlike među ljudima i društvenim zajednicama afirmišu, kako bi stepen međusobnog povjerenja i saradnje bio veći, sadržajniji.

Rezultat toga bi, kako je objasnio, bila društvenu zajednica visokog stepena tolerancije, razumijevanja i ekonomskog napretka.

Miranović je naveo da je veoma važno praviti jasnu razliku između javnog iskazivanja drugačijeg mišljenja i huliganskog, nasilnog ponasanja.

Prema njegovim riječima, sa huliganima i akterima nasilja se ne razgovara, već se oni hapse, privode pravdi i u zakonom predviđenom procesu određuje im se kazna.

To je, kako je kazao, aksiom svakog demokratskog drustva.

„Crna Gora, kao još uvijek nerazvijeno političko i demokratsko društvo mora nastojati da, u što većoj mjeri afirmiše poštovanje različitosti svih društvenih zajednica“, poručio je Miranović.

Kako je rekao, crnogorsko društvo i država ne smiju sebi u budućnosti dozvoliti dosadašnju praksu „šminkanja ekstremizma, nasilnog ponašanja predstavljenog kao borbu za očuvanje časti i obraza crnogorskog društva“.

Miranović je saopštio da se čast i obraz dokazuju poštovanjem zakona, plaćanjem poreza i kada „drugoga branim od sebe“.

On je poručio da očekuje od nadležnih državnih organa da, svojim djelovanjem u okviru zakonom predviđenih normi, obezbijede mirnu atmosferu u gradu prije, tokom i nakon održavanja Parade. „Organi reda moraju uvijek biti garancija sigurnosti svakog građanina“.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, rekao je da je njegova partija od početka prisustvovala paradama ponosa.

„Tako da ćemo i ovaj put svakako prisustvovati i još jedanput pokušati da pošaljemo porukun da su ljudska prava svih ista i da se moraju izjednačiti ljudska prava svih, bez obzira na bilo koje svojstvo“, poručio je Popović.

On je kazao da je Crna Gora ostala tradicionalno društvo, ali, kako smatra, emancipacija je krenula.

„Tako da očekujem da će ipak biti drugačije nego što je bilo prije, u pozitivnom smislu“, naveo je Popović.

Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative rekao je da će Paradi, u ime te partije, prisustvovati pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović.

Ona je, kako je podsjetio, bila na svim dosadašnjih paradama ponosa u Crnoj Gori.

Vuksanović je ocijenio da će Parada proteći mirno, kao što je to bilo slučaj i s prošlogodišnjom.

„Svako je slobodan dok ne ugrožava slobodu drugoga, shodno tome neka crnogorsko društvo bude ambijent u kojem će svako uživati svoja prava, uvažavajući drugoga i drugačijega. Kako bi rekao pokojni don Branko Sbutega – sloboda drugoga je sakralni prostor“, naveo je Vuksanović.

Socijalistička narodna partija i Demokratska Crna Gora nijesu odgovorile na pitanje agencije MINA da li će predstavnici njihovih partija prisustvovati Paradi ponosa.

Bonus video: