Euromost: Građani Crne Gore se i dalje prijavljuju za azil u Njemačkoj

"U ovoj godini od 1. januara do 31. avgusta, 1.233 crnogorska građanina Crne Gore se prijavilo za azil u Njemačkoj"
95 pregleda 2 komentar(a)
Građani sa sjevera CG, prihvatni centar za azilante u Braušvajngu, Njemačka, Foto: Euromost
Građani sa sjevera CG, prihvatni centar za azilante u Braušvajngu, Njemačka, Foto: Euromost
Ažurirano: 11.12.2016. 11:38h

Građani Crne Gore se i dalje prijavljuju za azil u Njemačkoj, a prema novim podacima dostavljenim od Njemačke kancelarije za migracije i izbjeglice u ovoj godini od 1. januara do 31. avgusta, 1.233 crnogorska građanina se prijavilo za azil u Njemačkoj i pored toga što je ova država proglasila Crnu Goru sigurnom državom, a što je blizu broja onih koji su se u istom vremenu,dobrovoljno vratili iz azila iz ove države, saopšteno je iz NVO Euromost

Iz ove NVO su kazali i da su prema novim podacima iste agencije još 584 crnogorska državljanina, koja su se u 2015. godini prijavili za azil u Njemačkoj i dalje nalazi u toj državi.

"Prema tim novim podacima Njemačke federalne kancelarije za migracije i izbjeglice,1.310 crnogorskih građana se od prvog januara do 31. avgusta ove godine dobrovoljno vratilo u Crnu Goru. Broj prijavljenih crnogorskih državljana, koji su se prijavili za azil od 1. januara do 31. maja je 659, što znači da se taj broj do 31. avgusta povećao za 574 podnosioca zahtjeva. Prema podacima Eurostata od 1. januara do 31. avgusta u 2015. godine, 3.020 crnogorskih građana se prijavilo za azil u Njemačkoj, a u 2016. godini u istom periodu je taj broj 1.233 što je za 1.787 manje nego u prošloj godini", navodi se u Euromostu.

Oni su dodali da je prema podacima Njemačke Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice, koje je Euromost dobio i objavio za 2015. godinu, u "Easy sistemu" se prijavilo 4.311 osoba iz Crne Gore, od čega je njih 3.635 podnijelo zahtjev za azil.

"Za njihov dobrovoljni povratak zadužena je IOM Internacionalna organizacija za migracije, koja im je obezbijedila besplatan prevoz za povratak u svoju državu i čije nam je podatke prosijedila Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice.Ovo su zvanični podaci Njemačke federalne kancelarije za migracije, kada se tiče prijavljivanja naših gradjana u ovoj državi na azil,medjutim taj broj je mnogo veći od prijavljenih gradjana na azil,onih Crnogorskih gradjana koji se u ovoj državi na drugi način prijavljuje da bi ostali da tu žive", rekli su iz ove NVO.

Kroz istraživanje i komunikaciju sa građanima su primjetili, da je veliki broj njih počeo da radi u Njemačkoj dobijajući radnu vizu za ovu državu,naročito mladi ljudi,zbog čega očekuju od ambasade Njemačke u Podgorici da im dostavi podatke, koliko se crnogorskih građana u ovoj godini prijavilo za radnu vizu, koliki je broj njih kojima je prihvaćen zahtjev, a koliki je broj kojima je odbijen.

Takođe smo tražili podatke koliko se crnogorskih građana u ovoj godini prijavilo za neki drug vid stalnog boravka u Njemačkoj", rekli su iz Euromosta.

Kazali su i da će nastaviti da prate odlazak građana iz Crne Gore i prema drugim državama EU.

"Takođe je i dalje evidentno da se radi o 90% građana sa sjevera Crne Gore, koji i dalje prema podacima Euromosta masovno odlaze da žive u Podgorici, kao i južnim opštinama najviše opštini Bar i primjetno je da se radi o mladim ljudima, gdje su nam kroz komunikaciju sa njima, kazali da je razlog njihovog odlaska sa sjevera, nezaposlenost i potražnja za poslom", zaključuju iz Euromosta.

Bonus video: