Bajović, Koprivica i Pavićević dobitnici “Zaloge”

Za nagradu su konkurisali i stvaraoci iz dijaspore, tačnije iz Majamija ( SAD), a kao predlagač učestvovala je i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske
436 pregleda 0 komentar(a)
Marinko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Marinko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2016. 11:17h

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Zaloga” koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković” su pjesnik Spasoje Bajović, za poeziju, kantautor Marinko Pavićević, za poetsko – muzičko viđenje zavičaja i Branko A. Koprivica, za publicistiku. Tako je odlučio tročlani žiri u sastavu Svetozar Bajović, Jovan Drašković i Radovan Damjanović, predsjednik.

Na konkurs je pristiglo je 18 prijedloga za 12 kandidata. Za nagradu ,,Zaloga'', što je posebno obradovalo organizatore i žiri, konkurisali su i stvaraoci iz dijaspore, tačnije iz Majamija ( SAD), a kao predlagač učestvovala je i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Bajović je objavio je zbirke poezije „Jabuke od kamena“, „Gorostasna žeđ“, „Konopac od vjetra“, „Nevjerni sjaj“ i „Prsten magle“, koju su univerzitetski profesori predložili za nagradu ,,Zaloga''.

„Bajovićev rafinirani pjesnički izraz, uobličen prethodnim pjesničkim zbirkama, u ovoj nesumnjivo dostiže najviše estetske domete. U to nas uvjerava struktura pjesničke zbirke, koncipirana na postojanju poetskih cjelina kojima je Bajović povlašćeno mjesto osigurao temi zavičaja, odnosno lične oslonjenosti na iskustvo koletivnog trajanja.U sadržaju zbirkе najočitija jе ljubav prеma zavičajnom korijеnu, prеma svakoj pojavi u njеmu , od travkе do čovjеka, ali ona ljubav koja jе odbolovana kroz snagu stihova koji sе boluju do vjеčnosti“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Branko A. Koprivica, koji se novinarstvom bavi od 1973. godine, dobitnik je više društvenih priznanja među kojima su i dvije nagade za novinarstvo. Objavio je preko deset knjiga monografsko-publicističkog karaktera. Pune četiri decenije saradnik je brojnih listova i časopisa u kojima je objavljivao ili sada objavljuje brojne tekstove iz kulture, istorije, etnologije, obrazovanja, narodnog stvaralaštva.. Kao stalni-spoljni saradnik angažovan je na projektima CANU “Crnogorski onomastički kompleks” i “Život i narodni običaji u Crnoj Gori“.

U okviru prvog projektaKorivica je obradio oko 4.500 onomastičkih jedinica sa područja Banjana i Oputnih Rudina. U Crnoj Gori i van nje učestvovao je na petnaestak naučnih skupova, na kojima je podnosio saopštenja iz istorije Crne Gore i susjednih jugoslovenskih zemalja. Objavio je više prevoda sa makedonskog jezika.

Marinko Pavićević se više od četiri decenije bavi kanautorskim radom po čemu je i najzapaženiji, kako u Crnoj Gori tako i van nje. U njegovim pjesmama dominiraju zavičajni motivi i teme. Do sada je objavio pet knjiga – „nebesko dno“, „Monahov talisman“, „Svetac bez oreola“, „Pećat pravednika“ i „Kruna od kamena“, dok su u pripremi još dvije knjige („Humoroidi na mozgu“,aforizmi i roman u stihovima „Gorčine Gorčinove“). Učesnik je brojnih književnih susreta, ali najviše prisutan na muzičkim festivalima, kao učesnik ili kao član žirija. Kao tekstopisac i kompozitor dobitnik je brojnih nagrada na festivalima u Crnoj Gori i regionu. Nagrade ,,Zaloga'', koje se sastoje od novčanog dijela i unikatne plakete biće dodijeljene 14. decembra, na završnoj večeri Nikšićkih književnih susreta.

Bonus video: