Rakočević: Da je mnogo više pravnika, oni će naći posao

“Državni Pravni fakultet upisuje najbolje srednjoškolce, a, poboljšanjem programa, naši studenti pokrivaju najznačajnije funkcije, ne samo u državi nego i šire. Dakle, ono što može da zabrine je produkcija kadra iz oblasti prava sa dugih univerzitetskih jedinica”, naveo je Rakočević
314 pregleda 12 komentar(a)
Velimir Rakočević
Velimir Rakočević
Ažurirano: 10.12.2016. 12:30h

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) nastoji da školuje najkvalitetniji kadar koji će moći da radi najsloženije poslove iz pravne oblasti bilo gdje u svijetu, poručio je dekan te univerzitetske jedinice, Velimir Rakočević.

Komentarišući podatak da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 1.172 pravnika, Rakočević je rekao da Pravni fakultet nema razloga za brigu.

“Radimo na tome da školujemo najkvalitetniji kadar koji će imati takav nivo kompetencija da naši diplomci mogu raditi najsloženije poslove iz oblasti prava i pravne nauke bio gdje u svijetu”, kazao je Rakočević agenciji MINA.

On je precizirao da je upis kandidata vrlo restriktivan i da su svih 120 studenata, koji se finansiraju iz budžeta, dobitnici diplome Luča.

“Državni Pravni fakultet upisuje najbolje srednjoškolce, a, poboljšanjem programa, naši studenti pokrivaju najznačajnije funkcije, ne samo u državi nego i šire. Dakle, ono što može da zabrine je produkcija kadra iz oblasti prava sa dugih univerzitetskih jedinica”, naveo je Rakočević.

On je pojasnio da se to prevashodno odnosi na privatne pravne fakultete, naročito iz država okruženja.

“Izuzetak je Hrvatska, a u drugim državama regiona imamo na desetine privatnih pravnih faklulteta gdje je znanje tih mladih ljudi vrlo upitno. U tom smislu, državni Pravni fakultet nije taj sa kojeg dolazi najviše diplomiranih pravnika”, smatra Rakočević.

On je pojasnio da Pravni fakultet, usvajanjem novih studijskih progama, kroz pet godina studiranja, teži da studente osposobi da već nakon diplomiranja mogu da rade najkompleksnije poslove iz oblasti prava.

Rakočević je ukazao da su programi Pravnog fakulteta u cjelosti usaglašeni sa najperestižnijim programima pravnih fakulteta u Evropi. “Pravni fakultet UCG u tom smislu nema razlog da brine za budućnost njegovih studenata”, istakao je Rakočević.

On je pojasnio da je novim programom predviđeno da praksa obuhvati od 20 do 50 nastave.

“Mora biti ojačana veza teorije i prakse što već radimo. Mi smo pri kraju institucionalnog zaokruživanja, u smislu stvaranja uslova da naši studenti na svim fundamentalnm disciplinama već od prve godine imaju stručnu praksu”, pojasnio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet je prepoznatljiv, jer ima kvalitet i sa stanovišta nastavnog kadra koji čine eksperti u različitim pravnim oblastima.

“Kroz najbolja teorijska znanja i angožavanja najboljih eksperata u praktičnoj nastavi, na kraju imamo najbolji mogući prozivod. Ukoliko se poslodavci odlučuju za naše studente, to je najbolji pokazatelj da se dobro radi i da su oni stekli nepohodna stručna znanja”, naglasio je Rakočević.

On je kazao da je pravna profesija u prednosti jer sve institucije, organi, firme i pravna lica traže pravnike.

“Da je mnogo više pravnika, oni će naći posao. Bitno je da ga nađu u struci, ali je jako važno da je kvalitet na potrebnom nivou”, ocijenio je Rakočević.

On je pojasnio da Pravni fakultet ima sopstveni nastavni kadar, koji zadovoljava teorijska znanja i ispunjava kriterijume bilo kog pravnog fakulteta.

“Potreba za angažovanjem stručnjaka za pojedine oblasti, naročito stručnjaka iz prakse postoji. U kontinuitetu, gotovo svakodnevno, angažujemo stručnjake različitih profila, kao i eksperte sa strane”, dodao je Rakočević.

On je kazao da očekuje da će brzo postići nivo i kvalitet znanja koji je u rangu sa fakultetima u evropskim metropolama.

Rakočević je, govoreći o mobilnosti studenata, rekao da taj segment još nije na zadovoljavajućem nivou, ali da se broj studenata na razmjeni iz godine u godinu povećava.

“Moramo raditi na tome da makar kroz jedan ili dva semestra bude što više naših studenta na fakultetima u inostranstvu i da imamo što više stranih studenta na našem fakultetu. To već radimo, kroz projekte i veće interesovanje studenata za razmjenu, što je jedan od proklamovanih ciljeva i Univerziteta u cjelini”, naveo je Rakočević.

On je pojasnio da su studenti zadovoljni jer fakultet vodi brigu o njima, kao i angažmanom eksperata i obavezom profesora da ne drže predavanja ex katedra nego da kroz studije slučaja i prenošenje ključnih sadržaja obogate predavanja.

"Da predavanja učine i zanimljivim i uključe studente, omoguće da jedan broj njih određen broj dana provedu u institucijama, kao što su sudstvo, tužiaštvo i drugi državni organi, gdje mogu da stiču praksu i da se nastavni sadržaji približe kroz mogućnost primjene znanja", pojasnio je Rakočević.

On je kazao da na Pravnom fakultetu nemaju ozbiljnih problema, ali da postoji prostor za poboljšanje.

Prema njegovim riječima, što se tiče tehničke opremljenosti, sve sale i amfiteatri imaju gotovo idealne uslove za izvođenje svih oblika nastave.

"S druge strane, obaveza je profesora da se permanteno usavršavaju u svojoj struci, to je proces koji mora da traje. Ono što je ovdje važno jeste da pojačamo vezi ili da je održimo sa našim studentima i kada diplomiraju", zaključio je Rakočević.

Intervju je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Bonus video: