Rusi imaju dozvolu: U Tivtu grade hotel na mjestu škole iz 19. vijeka

Kompanija “Olive investment“, iza koje stoji većinom ruski kapital, kupila je plac i zgradu stare škole prije nekoliko godina od tivatske firme „Samcommerc“, kojoj je taj nekada javni objekat prije 18 godina prodala Opština Tivat
81 pregleda 5 komentar(a)
Tivat, rušenje zgrade, Foto: Siniša Luković
Tivat, rušenje zgrade, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.12.2016. 08:18h

Kompanija “Olive investment“ iz Tivta srušila je zgradu stare škole na putu prema Tripovičima, gdje namjerava uskoro da počne izgradnju malog kondo hotela sa pet zvjezdica.

Firma je 14. novembra dobila građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja i turizma za “rekonstrukciju objekta namjene kondo hotel sa pet zvjezdica“, na katastarskoj parceli 2355/1 KO Tivat u zahvatu DUP-a „Gornji Kalimanj“.

U popisu dokumentacije na osnovu koje je dozvola izdata, pored ostaloga, navodi se i “saglasnost za građenje“ Direkcija za imovinu i zastupanje Opštine Tivat od 11. novembra i „saglasnost za građenje“ koje je dva dana ranije izdao tivatski odbor Udruženja boraca NOR-a i antifašista, jer se gradilište nalazi odmah pored Spomenika palim borcima.

Na tom mjestu, prema građevinskoj dozvoli, nići će kondo hotel, spratnosti podrum, suteren, prizemlje i tri sprata, površine nešto više od 3000 kvadrata, po projektu nekoliko biroa iz Podgorice i Herceg Novog i vodećeg projektanta, arhitekte Ivana Miloševića.

Kompanija “Olive investment“, iza koje stoji većinom ruski kapital, kupila je plac i zgradu stare škole prije nekoliko godina od tivatske firme „Samcommerc“, kojoj je taj nekada javni objekat prije 18 godina prodala Opština Tivat.

Velika, ali zapuštena kamena zgrada, koja se nalazila na platou iznad Jadranske magistrale preko puta stare zgrade Opštine Tivat, izgrađena je 1898. godine, da bi 1929. bila dograđena sa još jednim krilom prema istoku.

Škola je van funkcije od zemljotresa 1979. i od tada nije obnovljena.

Prije tačno dvije godine lokalna uprava je organizovala konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju zgrade u kondo hotel, na kome je pobijedio rad pod šifrom „Old school hotel“ - autora „AIM Studio“ d.o.o. Podgorica, odnosno arhitekte Ivana Miloševića.

Bonus video: