Veliko priznanje: Fabrika ideja dobila Iskru za "Dnevnicu" koja se emituje na TV Vijesti

"Slijedeći sopstvenu autorsku ideju i oslanjajući se na vlastite snage, agencija i autor serijala Vladan Otašević pokazali su kako mediji mogu da budu dio filantropske akcije i čine za dobro drugih", saopšteno je iz FAKT-a
160 pregleda 5 komentar(a)
Suad - Dnevnica, Foto: Fabrika ideja
Suad - Dnevnica, Foto: Fabrika ideja
Ažurirano: 10.12.2016. 18:31h

Agencija Fabrika ideja dobila je specijalno priznanje "Iskra" za medijski doprinos za emisiju "Dnevnica" koja se emituje na TV Vijesti , saopšteno je iz Fonda za aktivno građanstvo (FAKT).

Ovaj serijal pomaže socijalno ugroženim porodicama.

"Slijedeći sopstvenu autorsku ideju i oslanjajući se na vlastite snage, agencija i autor serijala Vladan Otašević pokazali su kako mediji mogu da budu dio filantropske akcije i čine za dobro drugih", saopšteno je iz FAKT-a.

FAKT je dodijelio godišnje nagrade i priznanja za filantropiju "Iskra" kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva.

FAKT je dodijelio sedam specijalnih priznanja u pet kategorija i tri glavne nagrade, vodeći se motom – "Da dobro postane navika".

"Nagradu za individualni doprinos dobio je Danijel Vincek, koji decenijama istražuje i ulaže u prirodu i nauku Crne Gore. Vincek je prije 30 godina osnovao Botaničku baštu u Kolašinu, koju godišnje posjeti 2.500 ljudi. Nagrada za doprinos dijaspore pripala je zavičajnom klubu "Bihor" iz Luksemburga, koji ulaže u kulturu, obrazovanje i sport u oblasti Bihora, Bijelog Polja i Petnjice. Ovo udruženje na najbolji način afirmiše filantropski rad dijaspore i ulaganjem u očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa među iseljenicima, posebno djecom. Specijalnu nagradu za životno djelo posthumno su dobili Milivoj-Milo i Ana Zloković, čija je vila "Palac" dvadesetih godina prošlog vijeka zavještana u svrhu unapređenja Boke Kotorske i hercegnovske rivijere, a potom i za humanitarne potrebe", navodi se u saopštenju FAKT-a.

Pored glavnih nagrada, dodijeljeno je i sedam specijalnih priznanja u 5 kategorija.

"Specijalno priznanje za medijski doprinos dobila je Radio Televizija Crne Gore za kampanju "Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga", koja je imala cilj da osnaži žene oboljele od karcinoma. Preko 2.500 djevojčica, žena i muškaraca doniralo je kosu od koje je napravljeno trideset perika za žene koje su, zbog terapije, privremeno izgubile kosu"

Specijalno priznanje za korporativnu filantropiju dobile su dvije banke.

"Erste banka AD Podgorica je, između ostalog, nagrađena za podršku programu Nagrada za društveno preduzetništvo, u okviru kojeg pomaže studentima da ostvare ideje o društvenom preduzetništvu. Pored toga, njeni zaposleni su se istakli i brojnim volonterskim akcijama. Hipotekarna banka je dobila priznanje za korporativnu filantropiju, jer strategijski ulaže u kulturu, brigu o starim licima, zdravstvo, obrazovanje mladih i opšti doprinos zajednici", piše u saopštenju.

Specijalno priznanje za humanost i solidarnost dobila je Zorica Drakulić - Vidaković, koja je organizovala prikupljanje novca za Ivu Bijelić.

"Humanitarna kampanja “Srcem za Ivu” obilježila je 2016. godinu brojnim manifestacijama i aktivnostima, na kojima je skupljeno dovoljno novca za Ivino liječenje. Specijalno priznanje za doprinos opštem dobru uručeno je Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“, koji je već pola vijeka važan akter podgoričke i crnogorske kulturne scene, a godinama organizaciono, logistički i medijski podržava projekte i aktivnost od interesa za građane i zajednicu", rekli su iz FAKT-a.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru pripalo je Ljiljani Burzan-Nikolić i Davoru Dragojević, osnivačima Međunarodnog festivala lutkarstva koji je za pet godina, koliko je proteklo od osnivanja, okupio preko 23.000 djece koja su besplatno uživala u predstavama i drugim festivalskim sadržajima.

"Nagrade „Iskra“ dodijeljene su osmi put, na svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. FAKT nagrađuje filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: