O PROBLEMU DEPONIJE PILOTINE

Arhus centar: Dimni gasovi truju građane Pljevalja?

Zahtijevaju da nadležni učine sve i otklone nepravilnosti
0 komentar(a)
dimni gasovi, Foto: Goran Malidžan
dimni gasovi, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.12.2016. 19:43h

Iz regionalnog Arhus centra u Pljevljima pozvali su nadležne da riješe problem deponije pilotine u naselju Radosavac, nastale od prerade drveta u nekadašnjem Šumsko-idustrijskom kombinatu “Velimir Jakić”.

Na toj deponiji se ne odlaže otpad, ali nije sanirana i predstavlja jedan u nizu ekoloških problema u Pljevljima.

“Na ovoj deponiji se ne odlaže otpad, ali je ona aktivna u smislu sagorijevanja u njenoj unutrašnjosti pri čemu se oslobađaju gasovi i dolazi do njenog slijeganja. Ova deponija je prepuštena sama sebi i predstavlja još jedan u nizu ekoloških problema u Pljevljima. Nakon privatizacije odnosno, prodaje ŠIK 'Velimir Jakić' kompaniji 'Vektra' iz Podgorice, ostalo je nejasno ko je bio u obavezi da ovu deponiju očisti da njen sadržaj premjesti na neko prihvatljivije mjesto”, saopštio je Velibor Kljajević.

On navodi da postoji i opasnost da dođe do eksplozije u unutrašnjosti, jer je “očigledno da je intezitet sagorijevanja u unutršnjosti same deponije buran proces i da on traje već dugi niz godina”.

“Obilaskom deponije od strane naše ekspertske grupe, utvrdili smo da na nekoliko mjesta postoje pukotine ogromne dubine iz koje izlaze dimni gasovi nepoznatih hemijskih sastojaka, ali organoleptički gledano mislimo da se radi o sumpor-dioksidu, metanu... koji su štetni po zdravlje stanovništva. S obzirom da je ova deponija potpuno nezaštićena, da ne postoji čak ni ograda oko nje, da je ista dostupna i na njoj primjetno prisustvo i aktivnost ljudi u smislu odnošenja materijala sa iste, postoji realna opasnost da može doći do toga da neko strada. Žarište koje se nalazi u dubini deponije, oslobađa i veliku količinu toplote koja na opisani način izbija na površinu deponije, a kretanje procesa sagorijevanja se širi u svim pravcima...”

Zahtijevaju od nadležnih da provjere njihove navode i donesu rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Preporučujemo za Vas