Promovisan novi vid turizma: Voluntaristi mogući gosti Bara i Ulcinja

Cilj projekta je afirmacija volonturizma uopšte, i volonturista kao mogućih gostijhu domaćih turističkih poslenika
64 pregleda 0 komentar(a)
Promocija, viluntarizam, Bar, Foto: Radomir Petrić
Promocija, viluntarizam, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.12.2016. 16:29h

Volonturizam, novi vid turizma, promovisan je danas grupi organizacija nevladinog i biznis sektora.

Predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet – ZID promovisali su aktivistima iz Bara i Ulcinja prekogranični IPA projekat "Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja".

Cilj projekta je afirmacija volonturizma uopšte, i volonturista kao mogućih gostijhu domaćih turističkih poslenika.

Sanela Pajazitović i Miljana Radović iz ZID-a ukazale su da prema rezultatima anketa sve više turista želi da svoj boravak na destinaciji odmora iskoristi dijelom i za volontiranje u lokalnoj zajednici, u rasponu od učešća u čišćenju, preko posjete domovima za djecu i stare, do prenošenja znanja i vještina. Da bi se prihvatili ovakvi gosti, potrebna je sinergija organizacija civilnog sektora koje pripremaju aktivnosti za volontiranje, i hotelijera i turističkih agencija koji rade aranžmane i direktan prihvat ovih gostiju.

"Volonturizam je inovacija u zajednici i usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivni odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog socijalnog kontakta i učestvovanja u društveno odgovornim programima. To je i temelj za razvoj turističkih proizvoda koji će pridonijeti atraktivnosti graničnih područja Hrvatske i Crne Gore", saopšteno je na promociji.

Ovaj IPA projekat traje 18 mjeseci, koordinatori su Udruga "MI" iz Hrvatske i ADP "Zid" iz Crne Gore, a partneri "Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai", "Udruga hrvatskih putničkih agencija" i Opština Herceg Novi.

Iznos EU bespovratne pomoći za crnogorske korisnike je 136.838,42 eura, a za hrvatske 112.873,48 eura.

Projekat je namijenjen organizacijama civilnog društva, turističkim predstavnicima i predstavnicima lokalnih administrativnih jedinica, a promotivne aktivnosti obuhvataju turiste i širu javnost.

Bonus video: