Vježba u Tivtu: Vatrogasci gasili požar u marini

Vatrogasci su ovom prilikom koristili i novonabavljena specijalna aluminizirana odijela za prolaz kroz vatru
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2016. 15:06h

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat je u saradnji sa Porto Montenegrom realizovala veliku vježbu reakcije u slučaju incidenta na stanici za snabdijevanje gotoivom jahti koje borave u elitnoj tivatskoj marini.

Prema scenariju vježbe, došlo je do izlivavanje goriva iz autocisterne na pretakalištu pumpne stanice, a onda i do požara prosutog dizela. Odmah su priručnim protivpožarnim aparatima regovala trojica dežurnih radnika Porto Montenegra na pumpnoj stanici, koji su alarmirali tivatske vatrogasce.

Dežurna ekipa od šest vatrogasaca sa dva specijalna protivpožarna voza odmah je preuzela gašenje, pri čemu su vatrogasi testirali primjenu standardne operativne porcedure za intervenciju u ovakvoj vrsti incidenata sa zapaljivim tečnostima i vatrom koja ugrožava tankove sa gorivom sklone eksploziji.

Vatrogasci su ovom prilikom koristili i novonabavljena specijalna aluminizirana odijela za prolaz kroz vatru. Pravilnom primjenom opreme i taktičnih postupaka, za manje od 15 minuta od davanja uzbune, ugašena je vatra na prosutom gorivu i autositerni, zatvoreni ventili na njoj ispriječeno dalje curenje goriva, ohlađena autocisterna kojoj je prijetila eksplozija i spriječen ekološki incident.

Vježbu je pored ostalih, pratio i potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar koji je istakao da “ovakve i slične aktivnosti pokazuju šta sve Služba zaštite i spašavanja može, a cilj je da se ona tehnički dovede na zavidan nivo.”

“Tako će u narednom periodu nastojati da tivatski vatrogasci redovno prate napredak tehnologije u tom segment", obećao je Maslovar.

Galerija

Bonus video: