Dražen Cerović predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije

"Nezavisni javni nastupi i izvještaji Savjeta za građansku kontrolu policije bili su vjerodostojni i to je doprininijelo povjerenju i efikasnijem odnosu s javnošćU"
364 pregleda 0 komentar(a)
Dražen Cerović, Foto: Savo Prelević
Dražen Cerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2016. 11:51h

Za novog predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije izabran je profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Dražen Cerović, koji će Savjetom predsjedavati u 2017. godini.

Cerović na toj funkciji mijenja dosadašnjeg predssjednika Aleksandra Zekovića.

"Savjet je odao priznanje Zekoviću, ocjenjujući da je pružio odlučujući doprinos prepoznatljivosti i razvoju modela građanskog nadzora policije u Crnoj Gori. Zeković je osigurao da pristup građanskog nadzora policije u Crnoj Gori bude kontinuirano proaktivan i preventivan i fokusiran na poboljšanja policijske politike, procedura i prakse. Savjet je konstaovao da su uspostavljene široke i sadržajne, konsultacije sa organizacijama građanskog društva, prvenstveno NVO i sindikatima", saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Između ostalog se navodi da je i pored ograničenih kapaciteta i resursa, posebno skromnog budžeta, Savjet "uspio da uspostavi i održi praksu izvještavanja o tome kako policija Crne Gore poštuje ljudska prava".

"Nezavisni javni nastupi i izvještaji Savjeta za građansku kontrolu policije bili su vjerodostojni i to je doprininijelo povjerenju i efikasnijem odnosu s javnošću. Redovno dokumentovanje postupanja policije od strane građanske kontrole policije, između ostalog, predstavlja vodeći doprinos policijskoj istoriografiji ali i razmatranju pitanja iz istorije nacionalne bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: