Uprava za inspekcijske poslove o gritu u Trebaljevu: Uskladišteno 130 tona po propisu

Grit je opasan otpad, nastao je od pjeskarenja čeličnih konstrukcija mosta u Trebaljevu i biće uklonjen do kraja mjeseca
143 pregleda 0 komentar(a)
Most, Trebaljevo (Novine), Foto: Panoramio
Most, Trebaljevo (Novine), Foto: Panoramio
Ažurirano: 08.12.2016. 20:29h

Austrijska kompanija Štrabag propisno je u Trebaljevu uskladištila 130 tona opasnog otpada - grita.

To tvrde iz Uprave za inspekcijske poslove i navode da su ih iz Štrabaga obavijestili da će grit maknuti, odnosno izvesti, tokom mjeseca.

Grit je opasan otpad i nastao je od pjeskarenja čeličnih konstrukcija mosta u Trebaljevu.

“Opasni otpad skladišten je na prostoru gradilišta u Trebaljevu u Kolašinu u dva skladišta sa betonskom podlogom i zidovima i krovom od aluminijumskih tabli. Objekti su izgrađeni u cilju sprečavanja negativnog uticaja na okolinu u skladu sa Uredbom o načinu i uslovima skladištenja otpada. Količina otpadnog grita, koji se nalazi u privremenom skladištu, po evidenciji subjekta nadzora, je oko 132 tone, spakovan u 120 džambo vreće”, kazala jeportparolka Uprave Marina Radulović.

Pojasnila je da su nekoliko puta su donošeni planovi upravljanja tim otpadom, odnosno odlagan njegov izvoz.

Precizirala je da je prvo bilo predviđeno da se grit izveze u Hrvatsku do kraja avgusta ove godine.

Izvoz opasnog otpada u skladu sa zakonskom regulativom iz oblasti upravljanja otpadom, napominje Radulovićeva, podliježe režimu dozvola koji je u ovom slučaju podrazumijevao dobijanje uvozne dozvole Republike Hrvatske, tranzitne dozvole BiH i na kraju izvoznu dozvolu Crne Gore.

“Zbog složene procedure dobijanja dozvola pravno lice 'Strabag Ag Austia - Glavna podružnica Podgorica dsd', Agenciji za zaštitu životne sredine je dostavilo novi Plan upravljanja otpadom kojim je tražilo dodatni rok za izvoz predmetnog otpada koji je odobren, a koji se odnosio na kraj novembra ove godine“.

Bonus video: