Resulbegović o nasilju u porodici: Šta ako je počinilac istovremeno i osoba koja izdržava žrtvu?

Direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorice, Biljana Zeković, kazala je da je kampanja sprevedena u okviru projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov za razvoj demokratije i vladavine prava", koji pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori realizuju SOS telefoni iz Podgorice, Berana i Ulcinja
93 pregleda 3 komentar(a)
Nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 15:22h

Da bi se pravedno sankcionisalo nasilje u porodici i adekvatno zbrinule žrtve takvog čina potrebna je puna saradnja policije, tužilaštva, suda, Centra za socijalni rad i NVO sektora. Ukoliko nema te saradnje na potrebnom nivou, teško da nešto više možemo postići na tom polju, kazao je danas Faruk Resulbegović iz Osnovnog tužilaštva Ulcinja na Okruglom stolu, koji je održan u hotelu "Dolcinio", povodom kraja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

On je naglasio da je zakonska regulitiva po tom pitanju solidna, ali da uvijek ima prostora za unapređenje.

"Najlakše u svemu tome je kazniti počinioca. Mislim da je veći problem adekvatno zbrinuti žrtvu nasilja. Tu prije svega mislim na ekonomski aspekt, jer šta ako je počinilac, koji završi u zatvoru na neko vrijeme, istovremeno i osoba koja izdržava žrtvu", kazao je Resulbegović.

Direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorice, Biljana Zeković, kazala je da je kampanja sprevedena u okviru projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov za razvoj demokratije i vladavine prava", koji pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori realizuju SOS telefoni iz Podgorice, Berana i Ulcinja.

Podsjetila je da je u okviru projekta, čija realizacija traje već osam mjeseci, pored ostalog uspostavljen monitoring nad radom institucija koje se bave tim pitanjem.

"Formirali smo tri grupe koje su prošle kvalitetnu edukativnu nastavu. Već smo napravili uvid i analizarali domaće zkonodavstvo po pitanju nasilja u porodici sa posebnim aspektom na njegovu usklađenost sa međunarodnim standardima", kazala je Zeković.

Naglasila je da do februara, kada će biti predstavljeni konkretni rezultati kampanje i projekta, slijedi organizovanje intervjua i anketnih upitnika.

"u planu je i korišćenje mogućnosti koje nam zakon dzvoljava, a to je praćenje naših klijentica i klijenata kroz institucije sistema u ulozi povjerljivog lica", istakla je Zeković.

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni izrazila je zadovoljstvo što su lokalne vlasti domaćini konferencije.

"Time nam je data mogućnost da i mi budemo dio te priče, odnosno ženskog aktivizma u borbi protiv nasilja u porodici. Opština je uvijek znala da prepozna važnost saradnje sa lokalnim SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja u porodici, preko koje smo imali uspješne kontakte i sa ostalim NVO sektorom u državi", kazala je Đoni.

Podsjetila je da je Opština u nekoliko navrata zaključivala i memorandume sa ulcinjskim SOS telefonom po tom pitanju.

O značaju projekta govrio je i direktor Centra za socijalni rad Mehmet Duraku.

Jedan od predavača na konferenciji bio je i član Savjeta za kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković. Njegova priča odnosila se na zaštitu od nasila u porodici kroz prizmu građanske kontrole policije.

Bonus video: