Registrovana tri slučaja gripa tipa A

Iz Instituta su kazali da je to prvi registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni i da pacijent nije bio vakcinisan
2 komentar(a)
grip, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
grip, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.12.2016. 14:36h

Kod tri osobe potvrđen je laboratorijski sezonski grip tipa A tokom prošle sedmice.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da se od 28. novembra do 4. decembra izabranim ljekarima javilo 106 osoba sa simptomima nalik gripu.

Pacijent star 63 godine, koji je bolovao od više hroničnih bolesti, preminuo je krajem prošlog mjeseca u Kliničkom centru od komplikacija sezonskog gripa A (H3) .

Iz Instituta su kazali da je to prvi registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni i da pacijent nije bio vakcinisan.

Vakcinacija protiv gripa u crnogorskim domovima zdravlja počela je krajem oktobra. Montefarm je od veledrogerije Glosarij nabavio 18.590 doza.

Vakcinacija, koja je najbolja mjera prevencije gripa, preporučuje se hroničnim bolesnicima, osobama sa oslabljenim imunitetom, onima koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje, a mogu da je prime i djeca starija od šest mjeseci. Može se primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, a imunitet se razvija nakon dvije do tri nedjelje.

Epidemiolozi preporučuju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku, ishranu sa dosta svježeg voća i povrća.

Bonus video: