Tivćani opštinarima: Pumpate administraciju, ne mislite na sjutra

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac priznali su da su porasli troškovi za plate lokalne administracije jer je bilo novih zapošljavanja u opštini i njenim javnim ustanovama
101 pregleda 0 komentar(a)
Tivat javna rasprava budžet, Foto: Siniša Luković
Tivat javna rasprava budžet, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.12.2016. 07:16h

Kritike na račun značajnog uvećanja troškova za lokalnu administraciju i smanjenje kapitalnog budžeta, te brojni zahtjevi za ulaganja u gotovo svakom kutku opštine, obilježile su javnu raspravu o nacrtu budžeta Opštine Tivat za 2017. godinu.

Predmet skoro tročasovne rasprave opštinara sa građanima i predstavnicima Mjesnih zajednica je nacrt koji predviđa da se dogodine u gradsku kasu Tivta slije ukupno 18,62 miliona eura, od čega će preko 7 miliona biti prenešena neutrošena sredstva iz budžeta za 2016.

Za "tekuće izdatke" Opština će dogodine potrošiti 5,12 miliona eura, za transfere institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru 2,4 miliona eura, dok je za kapitalne izdatke predviđen iznos od 10,2 miliona eura. Troškovi za "tekuće izdatke" veći su čak 18 odsto nego ove godine a što je direktan produkt činjenice da su DPS, SD i HGI nakon lokalnih izbora gotovo duplirali broj organa lokalne uprave kojih je sada čak 18, a u svim tim sekretarijatima, direkcijama i službama, otvoreno je dosta novih radnih mjesta.

Transferi su 30 odsto veći, dok su kapitalni izdaci smanjeni za 5 odsto u odnosu na 2016. Građani su ukazali da će se dogodine čak 2,97 miliona eura potrošiti na plate lokalne administracije što je preko 80 odsto više nego 2015. kada je važila stara sistematizacija i kada je po istom osnovu potrošeno 1,65 miliona.

Transferi su sa 905.000, porasli na 1,52 miliona, a upoređivanje podataka po potrošačkim jediniccama pokazuje da iste administrativne organe koji su u međuvremenu razdvojeni na dva ili tri sekretarijata, Tivćani sada za isti posao plaćaju mnogo skuplje, čak i do dva puta više nego 2015.

"Mislim da su nam sekretarijati u Opštini zaista previše poskupili a istovremeno ide i šokantno smanjenje kapitalnih izdataka po nekim tačkama. Taj novac je preusmjeren većinom na plate administracije“, kazala je Biljana Matijević iz Udruženja preduzetnika.

Odbornik Tivatske Akcije Mirko Kovačević ocijenio je da je ovakav nacrt "korak pred padanje u ambis“.

Istakao je da su realni izvorni godišnji prihidi Opštine maksimalno do 10 miliona i da uz velike troškove administracije i transfera lokalnim preduzećima i ustanovama, realno u budžetu za kapitalne investicije ostaje nepunih milion eura.

"Tu nema priče o sportu, kulturi i "društvenoj nadgradnji" jer Tivat nije neki gradić u Švajcarskoj koji je kompletno sredio infrastrukturu. Mi smo grad koji ima katastrofalno lošu sekundarnu saobraćajnu infrastrukturu, još gradimo kanalizaciju i vodovod, a trošimo ogroman novac iz gradske kase na plate, doprinose i transfere“, kazao je Kovačević založivši se da se za "minimum 800.000 eura" smanje tekući izdaci za 2017. i da se za taj iznos poveća kapitalni budžet.

"Tako treba učiniti i 2018, da bi došli do nekog objektivnog izvornog kapitalnog budžeta od oko 3 miliona godišnje. U protivnom, slijedi nam katastrofa jer ništa nećemo moći da ulažemo u grad kada nam za četiri godine na naplatu dospiju rate višemilionskih kredita koje smo već uzimali", upozorio je Kovačević sa kojim se složio i Rato Brajković (NOVA).

Ivan Starčević iz MZ Krtoli zatražio je više novca i pravedniju raspodjelu za mjesne zajednice dok je član Savjeta za zaštitu lokalne uprave i dojučerašnji opozicioni kontrolor za Opštinu Tivat Radoš Gospić (SDP), pohvalio predloženi budžet kao "realan, razvojni i budžet štednje", istakavši da bi on, da je u SO, "vrlo radio glasao za njega".

"Budžet jeste razvojni jer izvanredno brzo razvija potrošačku svijest lokalne uoprave", uzratio je Starčević.

Opštinari tvrde da je sve pod kontrolom

Gradonačelnica Snežana Matijević i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac priznali su da su porasli troškovi za plate lokalne administracije jer je bilo novih zapošljavanja u opštini i njenim JU.

Naveli su da je to urađeno planski zbog "potreba razvoja grada, povećanog obima posla koji stoji pred pojedinim organima, odnosno zbog efikasnosti lokalne administracije pred građanima i investitorima", i zatražili od kritičara da im "daju godinu dana da pokažemo da ovo daje rezultate".

Kusovac je istakao da dogodine očekuju da će realizovati između 70 i 80 odsto planiranih kapitalnih ulaganja jer je prosjek realizacije od oko 30 odsto, bio dosadašnja dugogodišnja hronična boljka Tivta.

"Tačno je da je naš realni budžet oko 10 miliona, ali to ne znači da ćemo doći u situaciju da smanjimo kapitalna ulaganja.Realno, svi troškovi lokalne administracije iznose maksimum oko 6,5 miliona godišnje i sve ostalo do 10 miliona je za kapitalne investicije. Uz to, drastično ćemo više nego do sada, crpiti sredtava od Direkcije javnih radova, Direkcuije za saobraćaj i Vlade, pa neće biti nikakvih problema", obećao je Kusovac.

Bonus video: