Grit će u Hrvatsku sljedeće sedmice

Ističu da je riječ o količini koja će moći da se transportuje jednim šleperom i da mještani Trebaljeva nemaju razloga za zabrinutost
58 pregleda 0 komentar(a)
grit kontenjer, Foto: Privatna arhiva
grit kontenjer, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.12.2016. 18:26h

Otpadni grit kompanija “Štrabag” ukloniće sljedeće sedmice iz kolašinskog sela Trebaljevo.

To je saopšteno “Vijestima”, nakon što su se mještani požalili da se u blizini kuća nalaze dva kontejnera sa opasnim građevinskim otpadom.

Tvrde da je firma “Štrabag” ostavila otpad nakon završteka radova na rekonstrukciji željezničkog mosta.

“Zabrinuti smo jer su nas informisali da taj materijal sadrži olovo i druge supstance opasne po život čovjeka i okolinu. U blizini kontejnera, gdje je uskladišten otpad, su i tri izvora pijaće vode. Kontejneri su od lima i vrlo ih je lako oštetiti, pa nam nije svejedno. Molimo nadležne da nam objasne o kakvoj materiji je riječ, te namjeravaju li da je uklone i kada”, kazao je jedan od mještana.

Iz firme “Štrabag” tvrde da je otpad grit , koji se koristi za pjeskarenje čeličnih konstrukcija, upakovan u vreće i zaštićen prema propisima.

“Oko tih vreća čak je napravljen i improvizovani kontejner od lima i ne može se imati dodir sa tlom. Vrlo složena procedura vezana za dokumentaciju potrebnu za transport započeta je još ljetos. S obzirom da će otpad biti transportovan u Hrvatsku, potrebno je bilo dobiti dozvole za transport od te države kao i od Crne Gore i Bosne i Hrecegovine. Prije nekoliko dana pribavljene su sve dozvole. Treba imati na umu da je riječ o vrlo specifičnom transportu specifičnog materijala, pa je sve toliko trajalo”, saopštili su.

Ističu da je riječ o količini koja će moći da se transportuje jednim šleperom i da mještani Trebaljeva nemaju razloga za zabrinutost.

Napominjući da sanacija mosta u Trebaljevu još nije završena.

Portparolka Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Mirjana Vujović kazala je da je obaveza izvođača radova da trajno zbrine na standardno dozvoljen način preostali šut i otpad.

“O učinjenom, a nakon završetka svih radova, bićemo u prilici kao investitor da vas o tome informišemo”, kazala je ona juče “Vijestima”.

Bonus video: