Nuhodžić: Crna Gore preduzela je sve mjere za slučaj priliva migranata

"Vjerujemo da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahtijeva zajedničke aktivnosti svih država radi efikasnog suočavanja sa kompleksnim zadatkom očuvanja bezbjednosti granica uz obezbjeđivanje bolje budućnosti onima koji se suočavaju sa patnjom”, naveo je Nuhodžić
228 pregleda 1 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Gov.me
Mevludin Nuhodžić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.12.2018. 07:50h

Crna Gore preduzela je sve mjere za slučaj priliva migranata, a suočavanje sa migracionim izazovima zahtijeva tijesnu saradnju država, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je na konferenciji Ujedinjenih nacija o migracijama u Maroku, poručio da crnogorska Vlada radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala procese migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države.

"Kao odgovorna država preuzela je sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva, a u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti“, rekao je Nuhodžić na Međuvladinoj konferenciji za usvajanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije.

Nuhodžić je ponovio da Crna Gora pozdravlja sinhronizovanu međunarodnu aktivnost odnosno definisanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije, što je jasan politički signal jedinstvenim aktivnostima i podijeljenoj odgovornosti zemalja porijekla, tranzita i destinacije za suočavanje sa ovim fenomenom.

On je rekao da je stav Crne Gore da definisanje Globalnog kompakta predstavlja još jednu potvrdu važnosti efikasnog multilateralizma u adresiranju narastajućih izazova sa kojima se svijet suočava.

Nuhodžić je poručio da je Crna Gora snažno posvećena regionalnoj saradnji i jačanju stabilnosti i bezbjednosti regiona.

"Vjerujemo da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahtijeva zajedničke aktivnosti svih država radi efikasnog suočavanja sa kompleksnim zadatkom očuvanja bezbjednosti granica uz obezbjeđivanje bolje budućnosti onima koji se suočavaju sa patnjom”, naveo je Nuhodžić.

On smatra da je u tom kontekstu, izuzetno važno da sve zemlje Zapadnog Balkana usklade nacionalna zakonodavstva u oblasti migracija i azila, kao i da harmonizuju normativni okvir sa direktivama i standardima Evropske unije, a posebno ojačaju kadrovske i tehničke kapacitete sistema kontrole kretanja stranaca.

"Migrantska kriza koja je pogodila Evropu, ukazala je na mnoge manjkavosti nacionalnih sistema i uputila na jačanje regionalne saradnje, razmjenu iskustava, informacija, podataka, te pripremu zajedničkog odgovora na ovaj fenomen, ali i razmjenu nedostajućih resursa“, rekao je Nuhodžić.

Iz MUP-a su kazali da su na skupu, koji je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, šefovi država i vlada i predstavnici na visokom nivou, iz više od 150 država, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, dali podršku Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i zakonite migracije.

Tim dokumentnom, kako se navodi, uspostavlja se okvir za upravljanje migracijskim tokovima, kroz saradnju sa evropskim i međunarodnim partnerima u nadzoru granice na integrisan i koordiniran način.

Gutereš je saopštio da učešće na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje iznalaženju rješenja za bolje upravljanje migracijama, koja su zasnovana na načelima državne suverenosti, podijeljene odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

Na marginama skupa ministar Nuhodžić razgovarao je sa ministrima unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem i Turske Sulejmanom Sojluom o bilateralnim odnosima i jačanju saradnje na polju bezbjednosti i upravljanja migracijama.

U delegaciji Vlade Crne Goru koju je predvodio ministar Nuhodžić, bili su državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković i šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, ambasadorka Milica Pejanović Đurišić.

Bonus video: