PISA test: Crna Gora bolja od Makedonije i Kosova, daleko iza Slovenije i Hrvatske

Od bivših jugoslovenskih zemalja po ukupnim rezultatima iz tri oblasti (matematika, čitanje, nauka) Slovenija je 11, Hrvatska 36, dok je Makedonija 70. na listi
155 pregleda 8 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2016. 10:19h

Prema najnovijoj trogodišnjoj međunarodnoj provjeri dostignuća učenika, PISA testu, petnaestogodišnjaci iz Crne Gore zauzimaju 56. mjesto na svijetu.

Od bivših jugoslovenskih zemalja po ukupnim rezultatima iz tri oblasti (matematika, čitanje, nauka) Slovenija je 11, Hrvatska 36, dok je Makedonija 70. na listi.

Kosovo je odmah poslije Makedonije na 71. mjestu.

Petnaestogodišnjaci iz Srbije zbog kašnjenja tamošnjeg ministarstva sa procedurama nijesu obuhvaćeni novim PISA testiranjem učenika piše B92.

Po oblastima, raspored na ovom dijelu Balkana je sljedeći:

  • Matematika: Slovenija 14, Hrvatska 41, Crna Gora 54, Makedonija 69, Kosovo 71
  • Čitanje: Slovenija 14, Hrvatska 31, Crna Gora 55, Makedonija 70, Kosovo 72
  • Nauka: Slovenija 13, Hrvatska 37, Crna Gora 62, Makedonija 70, Kosovo 71

Na vrhu liste po ukupnim rezultatima nalaze se Singapur, Hong Kong i Japan, dok su na samom dnu Dominikanska Republika, Alžir i Kosovo.

Singapur, koji je tradicionalno najbolji na PISA testiranju, dodatno je poboljšao rezultate i, kako prenose svjetske agencije, njihov prosječan rezultat od 564 iz matematike ih svrstava na nivo koji je čak tri godine iznad njihovih vršanjaka iz SAD (470).

Prva evropska zemlja na listi je Estonija, koja se nalazi na petom mjestu, a sljedeća je Finska na osmom mjestu. Irska je 12, Njemačka 13, Holandija 14, a Švajcarska 15.

Kako prenosi grčka novinska agencija ANA, grčki učenici su 43. na listi 72 države i gradova, što znači da su slabije rangirani od Velike Britanije, Holandije, Njemačke, Irske, Belgije, Poljske, Norveške, Portugala, Austrije i Španije. Osim Njemaca, zemlje koje se vide kao lideri Zapadne Evrope nijesu dobro plasirane. Britanci su tek na 23. mjestu, Francuzi su 26, Španija je 29, a Italija 33. Što se istočnog dijela Evrope tiče - Poljska je 19, a devet mjesta ispod je Rusija.

Rojters prenosi da su petnaestogodišnjaci u SAD 40. na svijetu po dostignućima u matematici.

Na sjevernoameričkom kontintentu ubedljiva je Kanada koja zauzima ukupno sedmo mjesto (deseta iz matematike, treća iz čitanja, sedma iz nauke), dok su Sjedinjene Američke Države tek 31 po ukupnom rezultatu (tek 40. iz matematike, 24. iz čitanja i 25. iz nauke).

U testiranju OECD obavljenom 2015. učestvovalo je 540.000 đaka iz 73 zemlje ili oblasti, a rezultati su objavljeni u utorak.

PISA testiranje, najveća međunarodna provjera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina.

Bonus video: