Vakcina nema, a kad dođu štede se

Dešava se da roditelji na redovnu vakcinaciju djece čekaju i po nekoliko mjeseci. Dok nadležni tvrde da je sve u redu, Monitorovi sagovornici objašnjavaju da je osim nestašice pojedinih vakcina razlog i - štednja
114 pregleda 6 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Shutterstock
vakcinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2016. 15:32h

"Prije više od dva mjeseca sam zakazala u Domu zdravlja navodnu obaveznu vakcinaciju i rekli su mi da će me zvati kada nabave tu vakcinu jer je trenutno nemaju. Zvala sam ih par puta da vidim jesu li je dobili i uvijek mi kažu da sačekam još malo. Možete li provjeriti u čemu je toliki problem", obratila se Monitoru čitateljka.

Iz NVO koje se bave zaštitom djece kazali su nam da to nije neuobičajena pojava, te da svako malo nedostaju vakcine za djecu. Tako da je to standardna procedura – čekanja.

Obratili smo se Domu zdravlja Podgorica, kao i Montefarmu, sa pitanjima koje vakcine nedostaju i kada će biti dostupne i koliko je česta pojava da nedostaju vakcine za djecu i koje?

Iz Službe za odnose s javnošću Doma zdravlja Podgorica dobili smo sljedeći odgovor: ,,Dom zdravlja Podgorica ima dovoljne količine svih vakcina, koje se daju djeci po redovnom kalendaru vakcinacije, pa i vakcina kojima se vakcinišu djeca pred polazak u prvi razred Osnovne škole''.

Iz Montefarma nam, do zaključenja ovog broja, nijesu odgovorili na pitanja.

Naš dobro obaviješteni izvor koji je insistirao na anonimnosti nam je objasnio da u domovima zdravlja trenutno nema OPV (vakcine protiv dječje paralize), Dt (tetanusa, difterije i velikog kašlja) i MMR (malih boginja, zauški, rubeola). On objašnjava da pojedinih vakcina nedostaje tri-četiri puta godišnje po mjesec i više dana.

Naša sagovornica, majka djeteta, ukazuje na njeno i iskustvo više roditelja. ,,Kada dovedete djecu na vakcinaciju o tome da ih nema obavijestiće vas medicinska sestra. Standardna procedura je da vam obećaju da će vam javiti kada dođe, a vi se onda interesujete. Pa se sve oduži mjesecima. Da bi se dijete vakcinisalo mora biti zdravo, pa ako se kojim slučajem prehladi, a vi zakažete za desetak dana, slijedi odlaganje. I tako unedogled’’.

Naš upućeni izvor tvrdi da je dio problema i u skupljim Dt vakcinama koje su u dozi za desetoro djece. ,,Nije isplativo otvoriti vakcinu zbog jednog djeteta, a ostali sadržaj za devetoro djece baciti. Zato se obavlja zakazivanje. Sakupe se djeca i vakcinišu. Nekada je to manji broj zbog virusa i prehlada, ili nemogućnosti dolaska djeteta, a tada ispašta Fond zdravstva jer se ostatak sadržaja baca“, objašnjava on.

Osim nestašice i „čuvanja skupih Dt vakcina“, dešava se i da se zbog povećanog obima posla u Domovima zdravlja jednostavno zaboravi na zakazivanje pacijenata, a oni se sami sjete kada u međuvremenu već nestane vakcina. Tako se sve prolongira mjesecima.

Ovakva neodgovornost zdravstvenih institucija je problematična sa više aspekata. Na nedavnom regionalnom skupu Svjetske zdravstvene organizacije (STO) u Podgorici istaknuto je da je – odlaganje vakcinacije prijetnja po život...

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: