Radinka pravi najbolji stari sir

Drugo mjesto osvojila je prošlogodišnja pobjednica Ljiljana Petrović, a treće Stana Jović, koja je više puta nagrađivana...
403 pregleda 0 komentar(a)
sir, Dani pljevaljskog sira, Foto: Shutterstock
sir, Dani pljevaljskog sira, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2016. 10:18h

Radinka Bajić iz pljevaljskog sela Lijeska osvojila je prvu nagradu na tradicionalnoj manifestaciji “Dani pljevaljskog sira”, koja je juče održana 15. put.

Komisija koja je ocjenjivala boju, izgled i ukus proizvoda, nagradu joj je dodijelila u kategoriji stari sir.

Ona je dobila muzilicu za krave.

Kaže da drži sedam krava i da nema problema sa prodajom bijelog mrsa.

“Da imam još ovoliko sira, mogla bih ga prodati”, ističe ona.

Drugo mjesto i 150 eura osvojila je prošlogodišnja pobjednica Ljiljana Petrović iz sela Bitine, a treće i 100 eura Stana Jović, koja je za svoje proizvode više puta nagrađivana.

Proizvode u hotelu Pljevlja juče su izložila 83 proizvođača bijelog mrsa, među kojima i proizvođači iz Kolašina, Višegrada i Prijepolja koji su moglili da se takmiče u kategoriji specijalnih sireva.

U kategoriji stari kajmak, prvo mjesto osvojio je Ljubiša Božović iz Bobova.

Njemu je pripala nagrada od 250 eura.

Drugo mjesto osvojio je Momir Čolović iz Brvenice, a treće Milka Pivljanin iz Malih Krća. Njima je pripala nagrada od 150, odnosno 100 eura.

U kategoriji proizvođača mladog kajmaka, pobijedila je Božidarka Ivanović iz Bobova, drugo mjesto osvojio je Ljubiša Božović iz Bobova, a treće Tijana Zindović iz Glibaća.

Oni su nagrađeni sa 200, odnosno 150 i 100 eura.

Zbog malog broja izlagača, u kategoriji ovčiji sir dodijeljena je samo jedna nagrada - Violeti Cvijović.

U kategoriji specijalnih sireva, prvu nagradu i 200 eura osvojila je Svetlana Milošević iz Kolašina, drugu Biljana Dujović iz Brvenice i Rada Ćipravnić iz Odžaka, kojima su pripale nagrade od 150 i 100 eura.

Sekretar za privredu Opštine Pljevlja Budimir Bajčetić kazao je da je u prethodnih 15 godina svoje proizvode izložilo oko 1.500 takmičara.

“Dane pljevaljskog sira otvorio je gradonačelnik Mirko Đačić koji je istakao da se u Opštini dnevno proizvede oko 55.000 litara mlijeka. On je kazao da se u Pljevljima poljoprivredom bavi oko 4.000 domaćinstava, od čega sedamdeset odsto stočarstvom. Kazao je da su pljevaljske mljekare u ovoj godini otkupile 2,142 miliona litara mlijeka, nešto manje nego lani.

Bonus video: